Лидер опозиционе СДСМ Зоран Заев, који се накратко састао са председником албанске партије ДУИ Али Ахметијем, поручио је скупштинским извештачима да «пажљиво прате ситуацију».

Тај мистериозни одговор лидера Социјалдемократске странке Македоније, наговештава да би парламентарна већина могла данас или већ сутра да изабере председника Собрања, а потом и да формира нову владу.

Позивајући се на изворе из СДСМ, лист Невс наводи да се Заев на овај корак одлучио како би зауставио «двоструку игру» Ахметија са том странком и ВМРО-ДПМНЕ, бившег премијера Николе Груевског.

Заев је, како се наводи, уверен да је управо та игре лидера ДУИ изазвала блокаду у парламенту и спречила формирање нове владе. Исти извори кажу да је Заев Ахметију пренео неке, како се наводи, важне поруке са међународног нивоа. Ове информације, међутим, немају званичну потврду.

Раније је јављено да су осамнестог дана конститутивног заседања македонског парламента Заев и Ахмети одржали су десетоминутни састанак у скупштинским просторијама, након чега су посланици те две партије напустили седницу.

Позивајући се на незванична сазнања, скопски медији су пренели да су се Заев и Ахмети договорили о избору Талата Џаферја за председника парламента и на тај начин прекину вишемесечну постизборну агонију у вези са формирањем нове владе.

Европска унија, како пишу тамошњи медији, разматра могућност увођења санкција појединим македонским лидерима, пре свих председнику Ђорђу Иванову и лидеру ВМРО-ДПМНЕ и бившем премијеру Николи Груевском, због блокаде рада парламента и избора нове рефорсмке владе.

Претходно је могућност санкција појединцима из власти најавио и Стејт департмент. Санкције би се, како је наведено, огледале у забрани путовања и блокади рачуна.

Четири и по месеца од ванредних парламентарних избора Македонија нема владу, нема председника парламента, а мандати градоначелника и председника општина су истекли, јер редовне локалне изборе није имао ко да распише.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ;