Македонски председник Ђорђе Иванов ипак се неће састати са америчким државним секретаром за Европу и Евроазију у Стејт департменту Брајаном Хојт Јиом, чији долазак у Скопље је најављен за 1. мај.

Из кабинета председника Македоније за скопску ТВ 24 је речено да је затражен сусрет Јиа са Ивановим, али с обзиром на претходно преузете обавезе, председник неће бити у могућности да реализује тај сусрет.

Позивајући се на незваничне информације, македонски медији су пренели да ће се током једнодневног боравка у Скопљу Ји састати са представницима политичких партија и председником Ивановим.

Ово је трећи пут да Иванов одбија сусрете са високим званичницима ЕУ и САД.

Претходно је Иванов, уз образложење да не може благовремено да стигне из Мађарске, где је боравио у посети, одбио сусрет са европским комесаром Јоханесом Ханом.

Прошле седмице у Скопљу је боравио копредседник института Европског савета за спољне послове Карл Билт, са којим се Иванов такође није састао.

Иначе, македонски председник Иванов је у последње време под великим притиском међународне заједнице због одбијања да мандат за састав нове владе додели лидеру опозиционог СДСМ-а Зорану Заеву, који је уз помоћ две албанске партије ДУИ и Беса окупио парламентарну већину са 67 посланика, од укупно 120.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;