Као одговор на немире у претежно муслиманским деловима западне Кине, Пекинг је забранио давање исламских имена деци.

Локалне власти у западним зонама четврте по величини земље на свету су добиле обавештење да се бебе не могу назвати било којим именом које може да се тумачи као «превише религиозно».

«Ми смо добили обавештење од општинских власти према којем нико ко је рођен у Синкјангу не можу имати превише верско име. Ако је то случај у вашој породици, морате променити име свог детета», рекао је један јавни функционер из Урумћија, главног града Синкјанг региона.

Они који не поштују овај закон суочиће се са озбиљним последицама. Породици која одбије налог ће бити ускраћен хукуо, кључни идентификациони документ који омогућава приступ образовању, запошљавању и другим социјалним давањима.

Синкјанг је регион у којем живи око 11 милиона Ујгура, који су туркијски народ претежно муслиманске вероисповести. Ту такође живе многи Монголи, Таџици и Казаси, који виде ова ограничења Пекинга као директан облик дискриминације њихове културе.

После бројних терористичких напада у Синкјангу, кинеске власти су предузеле многе драстичне мере против локалног становништва. Уведене су одређене забране облачења и путовања. Процењује се да је за око 800.000 државних службеника у региону забрањено да учествују у било ком облику верске активности, под претњом губитка посла. Свим особама ујгурске националности су, у новембру 2016. године, одузети пасоши, да би касније морали да се пријаве властима како би своје документе добили назад.

Кинеска влада криви Ујгуре за верски екстремизам и насилничко понашање. Страхује се да би Синкјанг, који се граничи са Пакистаном и Авганистаном, могао да буде плодно тло и транзитни пролаз за терористе. Због тога, локалне власти су драстично појачале надзор и безбедност у том подручју.

 

«Новости«

Тагови: ; ; ;