Кинески амбасадор у Србији Ли Манчанг оценио је да је Србија искористила прилику за унапређење сарадње са Кином и најавио да ће укупан обим кинеских инвестиција у актуелним и најављеним пројектима бити 10 милијарди долара.

«Неке друге земље на Балкану показале су ‘завист’ према Србији, која је искористила прилику за унапређење сарадње са Кином. Мислим да је Србија преузела вођство у том погледу и да ће друге европске земље можда следити тај пут», рекао је Ли Манчанг у интервјуу за Чајна дејли.

То је, како наводи, углавном резултат чињенице да је руководство Србије разумело значај иницијативе «Један појас – један пут», а две стране су 2015. године потписале меморандум о сарадњи.

Ли је указао на то да су премијер и новоизабрани председник Србије Александар Вучић, као и актуелни шеф државе Томислав Николић, више пута нагласили да ће иницијатива коју је предложио кинески председник Си Ђинпинг 2013. године помоћи да светска економија изађе из стагнације после глобалне финансијске кризе 2008. године.

«Дакле, водећи лидери Србије позвали су своју земљу да искористи прилику да пронађе синергију са том иницијативом», рекао је Ли.

Подсетивши да је мост од Земуна до Борче преко Дунава први кинески мост у Европи, амбасадор Ли је рекао да ће реконструкција пруге између Београда и Будимпеште бити прва коју ће радити Кинези на Старом континенту.

Овај пројекат ће, како се очекује, почети током године пошто Европска комисија заврши проверу уговора о кредиту.

Према речима Лија, кинеске компаније тренутно учествују у изградњи ауто-пута и термоелектране у Србији, као и обилазнице око Београда.

Такође, раде на побољшању објеката за прераду отпадних вода и топловодне мреже, а неколико кинеских компанија надмеће се да добије уговор о пројекту изградње електране, а укупне вредност инвестиција је 900 милиона долара.

Кина ће помоћи у изградњи индустријског парка на 300 хектара у првој фази, додао је Ли.

Након потписивања меморандума о сарадњи, две стране се надају да ће потписати уговор до краја године како би следеће године могли да почну радови, рекао је Ли.

Чајна дејли преноси и речи министра спољних послова Ивице Дачића да ће Вучић предводити делегацију Србије на Форуму о међународној сарадњи «Појас и Пут» који се у јуну одржава у Пекингу, наводећи да то сведочи о значају који наша земља придаје тој иницијативи глобалног карактера.

Дачић каже да Србија жели што тешње повезивање са светом и да у том контексту жели још већи замах сарадње са Кином када је реч о инвестицијама у инфраструктуру како би Србија могла да постане важно регионално саобраћајно чвориште, наводи кинески лист.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ;