Мађарски премијер Виктор Орбан оптужио је у Европском парламенту америчког милијардера и филантропа Џорџа Сороса, рођеног у Мађарској, да је «уништио животе милиона Европљана својим финансијским шпекулацијама» и назвао Сороса «отвореним непријатељем евра», преноси АФП.

Орбан је додао да се упркос томе према Соросу «и даље топло односе овде и топло га примају на највишем нивоу», мислећи на састанак који ће милијардер имати сутра у Бриселу са председником Европске комисије.

«Ми нисмо велики и моћни попут вас, нити смо моћни као Џорџ Сорос, амерички финансијски шпекулант који напада Мађарску», рекао је Орбан европарламентарцима, бранећи мађарски Закон о високом образовању.

Орбан је навео да су «неосноване» оптужбе да измене закона имају за циљ затварање Централноевропског универзитета у Будимпешти, који је основао Сорос.

Мађарски премијер поручио да се снажно противи подршци коју Сорос пружа како би Европа била отворенија за имиграције, пренео је Ројтерс.

Орбан је, ипак, нагласио да је «неоспорна» посвећеност Мађарске Европској унији, али је рекао да је Будимпешта у многим аспектима незадовољна радом ЕУ и да жели реформу блока.

Раније данас објављено је да је ЕУ покренула правну акцију против Мађарске због њеног новог закона о високом образовању. Председник Европске комисије Валдис Домбровскис рекао је да је Европска комисија упутила «формално обавештење» Орбановој влади, што је први корак у правној акцији, преноси АП.

Тај потез је, објаснио је Домбровскис, заснован на «дубинској правној процени». Европска комисија сматра да би тај закон могао да повреди европска права на пружање услуга, али и академске слободе и право на образовање. Мађарска влада ће имати рок од месец дана да одговори, а на основу реакције Будимпеште, Европска комисија ће размотрити даље кораке.

Мађарска је Закон о високом образовању усвојила раније овог месеца, а ректор Централноевропског универзитета (ЦЕУ) који Сорос подржава, Мајкл Игнатијев, рекао је да то значи да његов кампус у Будимпешти можда неће моћи да прими нове студенте од 1. јануара.

Игнатијев је јуче уложио апел за помоћ Бриселу, дан пре него што ће европски посланици расправљати о поступцима владе премијера Мађарске Виктора Орбана, и истакао да је одлучан да брани институцију коју је основао Сорос.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ;