Путин: Ратни бродови Русије биће присутни у свим океанима

Имамо све више уговора за извоз нашег наоружања захваљујући ономе што Русија показује у антитерористичкој операцији у Сирији, рекао је Владимир Путин на седници Војно-индустријске комисије РФ у Рибинску.

„Потражња за нашим оружјем у свету расте. То потврђују и потписани извозни уговори. А расте и због његове ефектне примене у реалним борбеним условима у Сирији. Не смемо испустити прилику да учврстимо своје позиције на светском тржишту наоружања“, рекао је Путин, додајући да руске војне фабрике готово у потпуности запошљава производња за потребе Министарства одбране и да је зато потребно додатно радити да би се испуниле поруџбине из иностранства:

„У производњи за копнене снаге готово да више нема слободних капацитета. Молим да се предузму додатне мере за реализацију потражње за тим наоружањем из иностранства. Не смемо одбијати поруџбине за извоз“, сматра Председник РФ, додајући да је потребно да се у Комисији разговара о производњи нових типова оружја за копнене снаге и извиђачко-информационе технике.

„Најновији догађаји само изнова потврђују колико је све то потребно савременој армији. У сваком случају, удео савременог наоружања морамо до 2020 подићи за 70%. Сада смо на 58,3%. То је просек за целе Оружане снаге, али је тај проценат у Ратној флоти око 47%. Ово можемо да урадимо. Имамо за то све потребне претпоставке“, сматра Путин.

„До 2025. морамо имати такав састав бродова који ће бити у стању да решава цео комплекс задатака и у мирнодопским и у ратним условима. И у околним водама и у удаљеним акваторијама, обезбеђујући војно-поморско присуство Русије у свим стратешки важним зонама светског океана“, рекао је он, додајући да је одустајање Украјине од војно-техничке сарадње са Русијом створило услове да се у РФ појави цела нова производна грана и да ће то омогућити земљи да до 2025 године удео произведеног у земљи у наоружању и војној техници подигне на 85%.

Ката

 

 

 

 

 

Коментари: