Руско-српски хуманитарни центар обележава пету годишњицу свог оснивања у Нишу, саопштила је Прес-служба руског Министарства за ванредне ситуације.

У саопштењу се истиче да је то јединствени центар успостављен искључиво за хуманитарне активности, који се нарочито показао ефикасним после поплава у мају 2014.

Поводом обележавања петогодишњице оснивања Центра, делегација руског Министарства допутовала је у радну посету Нишу, где ће посматрати вежбе српских спасилаца и добровољаца, а такође ће обићи центар за обуку и друге објекте у којима се спасиоци обучавају, наводи се у саопштењу, преноси Тас с.

Чланови руске делегације ће, заједно са српским колегама, учествовати и на састанку Управног одбора Руско-српског хуманитарног центра и разговарати о изгледима за његов развој, а присуствоваће и отварању форума «Пет година на Балкану» посвећеном петој годишњици Центра.

Капацитети Руско-српског хуманитарног центра су у протеклих пет година показали своју ефикасност у излажењу на крај са последицама разорних поплава у Србији и другим балканским земљама у мају 2014, истиче руско Министарство.

«То је јединствен центар основан искључиво ради хуманитарних активности — пружања помоћи, спасавања и организовања интеракције у суочавању са несрећим ситуацијама до којих доводе људи и са природним катастрофама», наводи се у саопштењу.

Такође се напомиње да су руски специјалисти били први који су притекли у помоћ српском становништву у време поплава пре три године.

«У року од 48 сати, они су евакуисали више од 2.000 особа, међу којима 600 деце, из поплављене области у Обреновцу. Поред тога је руско Министарство за ванредне ситуације авионом доставило више од 140 тона различитог хуманитарног товара Србији и Босни и Херцеговини у оквиру те операције», подсећа руско Министарство.

У саопштењу се наводи и да заједничка руско-српска јединица Центра уклања експлозивне објекте са територије Србије од 2008. године.

Тагови: ;