Ваздухопловство САД ће данас тестирати интерконтиненталну балистичку ракету, Minuteman III, која представља основу стратешких нуклеарних снага у земљи, пише лист Washington Examiner.

Као пише лист, ракетно лансирање у Ванденберг бази у Калифорнији треба да покаже могућности нуклеарних капацитета државе. Како је изјавио представник  Команде за глобалне ударе ратног ваздухопловства САД, ови тестови су планирани у пролеће прошле године, и нису у вези са ситуацијом у Северној Кореји.

«Ово лансирање Minuteman III, је потребно због провере стања наших националних нуклеарних снага, као и због демонстрације наших нуклеарних  капацитета»,  рекао је пуковник Џон Мос, који ће дати команду за почетак лансирања.

Раније је саопштено да је Minuteman III једина данас интерконтинентална  балистичка ракета копненог базирања у САД. Она је у америчкој војсци од 1970, а крајем 1978. године престала је да се производи.

Према најновијим подацима САД располажу са 450 ракета ове класе које се налазе у базама у државама Вајоминг, Северна Дакота и Монтана.

 

Тагови: ; ;