Амерички амбасадор Кајл Скот оценио је да је изјава Едија Раме о «Великој Албанији» била «мала грудва», која се сада увећава и прети да постане «политичка лавина», те да у таквој ситуацији цени позив премијера Србије Александра Вучића да се сви концентришу на мир, сарадњу и стабилност.

Региону треба мање историје, а више државника, истакао је Скот за Прву телевизију.

«Сваком изјавом постаје све горе, неопрезној изјави премијера Албаније по питању његове посвећености уласку у ЕУ, Тачи је придодао запаљиву изјаву, на коју се надовезао и Муслиу. Са друге стране, реаговали су Дачић и Вулин и све је то додало уље на ватру и учинило ствари горим», рекао је Скот за телевизију Прва.

«Морамо се фокусирати на будућност и на оно што стварно помаже народима у региону», напоменуо је амерички амбасадор.

Он сматра да «радне односе» које су изградили последње четири године премијери Србије и Албаније треба очувати.

«Имам поверење у лидере овог региона и мислим да ће Рама и Вучић наставити да граде боље односе. Оно што Србији треба и што трега региону је мање историје, а више државника. Треба избацити из фокуса промену граница и размишљати о поправљању односа између држава», нагласио је Скот.

Он сматра да случај Харадинај треба одвојено посматрати и да је суда тај који треба да одлучи да ли су оптужбе против њега основане и да ли треба да буде изручен Србији.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;