Председник скупшинског одбора за КиМ Милован Дрецун сматра да је одлука француског суда којом се одбија изручење Рамуша Харадинаја Србији политичка, а не правна, те да ће као таква охрабрити екстремисте међу Албанцима на КиМ.

 

«Упркос необоривим доказима које је Србија поднела, суд је донео ослобађајућу одуку. Евидентно је да је све са правног отишло на политички терен и то је крајње неприхватљиво, није добро и потпуно је погрешна одлука», рекао је Дрецун Тањугу.

Он каже да се Француска на овај начин сврстала у ред оних држава које дискриминишу жртве када су у питању сукоби на КиМ и оних који селективно прилазе кажњавању починилаца најтежих ратних злочина.

«Сем тога мислим да ће ова одлука имати веома негативан утицај на догађаје на самом КиМ зато што ће охрабрити екстремисте међу Албанцима да спроводе додатно насиље над Србима», навео еј Дрецун.

Њега, како је навео, посебно забрињава апсолутна неспремност свих Албанаца, и на КиМ и у Албанији, да се суоче са злочинима које је терористичка ОВК починила и да их осуде.

«Они Харадинаја славе као хероја и тиме шаљу јасну поруку Србима да нису добродошли на Космету и тиме се затвара пут ка изградњи једног стабилног процеса помирења Срба и Албанаца», смтра Дрецун.

Он је додао да му се чини да је цела прича око Харадинаја «добро смишљена политичка игра између оних који су били на челу терористичке ОВК, а превасходно Тачија и Харадинаја».

Тагови: ; ;