Апелациони суд у Колмару одбио је захтев Србије за изручење Рамуша Харадинаја. Лидер Алијансе за будућност Косова поручује да је добијена битка и да се нада да ће се данас вратити на Косово.

Фото: Бета / АП

Апелациони суд у Колмару донео је коначну одлуку којом је одбијен захтев Србије за изручење Рамуша Харадинаја, кога српско тужилаштво терети за ратне злочине на Косову и Метохији, почињене крајем деведесетих, јавља РТС.

Харадинај се обратио својим присталицама испред суда рекавши да је то победа Албанаца, да је «битка добијена» и захвалио им на подршци.

«Пошто сам сада слободан, идем да добијем пасош у Стразбуру. Надам се да ћу се данас вратити на Косово. Изгубљена су четири месеца, време је драгоцено», рекао је Харадинај.

Након одлуке суда, Харадинај може слободно да напусти Француску, а Србија нема право да се жали.

Харадинај, некадашњи вођа ОВК а данас лидер Алијансе за будућност Косова, ухапшен је 4. јануара по Интерполовој потерници, а након недељу дана пуштен је да одлуку суда чека на слободи уз забрану напуштања Француске.

Истрага против Харадинаја у Србији је покренута 2004. године, а у јануару је проширена новим оптужбама и новим доказима, који су прослеђени суду у Колмару.

Харадинају је суђено у Хашком суду за ратне злочине на Косову и и Метохији, али је 2012. правоснажно ослобођен свих оптужби.

Тагови: ; ; ;