Амерички ракетни удари по сиријској авиобази су довели у опасност припаднике наше војске, изјавио је Министар одбране РФ Сергеј Шојгу, додајући да ће Москва предузети допунске мере којима ће појачати безбедност својих војника у Сирији.

Шојгу је предложио формирање међународне коалиције за разминирање територије Сирије и међународног фонда из кога би се плаћало ангажовање компанија специјализованих за деминерске послове.

У исто време, начелник Главне оперативне управе Генералштаба Оружаних снага РФ генерал-пуковник Сергеј Рудској је, на московској конференцији о међународној безбедности, рекао да Ваздушно-космичке снаге РФ изводе четири пута више удара од америчке међународне коалиције против терористичких формација у Сирији. Русија при том користи мање авиона, али је до сада извела 23 000 борбених летова и око 77 000 удара по терористима.

На конференцији је говорио и начелник руског Генералштаба генерал армије Валериј Герасимов. Он је рекао да НАТО гомила офанзивно оружје уз границе Русије и да око њих појачава своју војну инфраструктуру.

„Дуж целе линије додира Русија-НАТО. они гомилају офанзивно наоружање и повећавају капацитете аеродрома и ратних лука. Формирају центре за складиштење резерви. То алијанси омогућава да оперативно повећава групу јединица за пребацивање на истурене позиције“, каже Герасимов, додајући да постоји песимистички сценарио односа Москве и НАТО који подразумева мере обуздавања које Русија може предузети према алијанси.

„Постојеће противречности настављају да се продубљују. НАТО наставља да се шири и наставља широку војну активност на свом источном крилу. Русија ће бити принуђена да адекватно реагује и да предузме потребне мере за обуздавање“, каже он.

Према његовом мишљењу, односи између РФ и НАТО су на најнижој тачки од завршетка Хладног рата, јер је Алијанса на самиту у Великој Британији и у Пољској, Русију прогласила за главни извор војних претњи.

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;