Влада сматра да је одлука суда у Колмару да не изручи Рамуша Харадинаја срамна, скандалозна, противправна и апсолутно неправична, рекао је премијер Александар Вучић. Најавио је да ће амбасадор Србије из Париза бити позван на консултације и да ће бити упућена протестна нота Француској.

Четири тачке образложења одлуке суда у Колмару,  посебно спорне трећа и четврта:

Под тачком један суд је констатовао да су услови за разматрање основног захтева за екстрадицију од 6. јануара 2017. испуњени, што, каже, значи да је Србија доставила документацију у складу са захтевом.

У тачки два образложења одбацује се поднесак од 1. марта 2017. достављен од државе подносиоца, иако су, приметио је премијер, на томе они инсистирали да би могло да се утврди да ли имамо нове чињенице, а не само оне које су већ узете у разматрање приликом пресуђивања Хашког ад хок трибунала.

У тачки четири суд, истакао је Вучић, саопштава да је утврдио да би изручење могло да има изузетно тешке последице по Харадинаја. Вучић је рекао да би то образложење било смешно да није тужно и жалосно.

«Нисмо га звали на чоколаде и бомбоне него да одговара за злочине. Шта ово значи, на шта личи?», упитао је премијер Србије.

Вучић је рекао да одлуку француског суда «нико нормалан не може да разуме».

«Влада сматра да је одлука срамна, скандалозна, противправна и апсолутно неправична, а више од свега политичка», рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Каже и да је наш правни тим почео са анализом и да има неколико питања за тачку два, а на која вероватно неће добити одговоре.

Вучић је најавио да ће амбасадор Србије из Париза бити позван на консултације и да ће бити упућена протестна нота Француској.

«Донели смо одлуку да предузмемо ове мере. Ступили смо у контакт са амбасадама више земаља и мени је важно да сваком можемо да погледамо у лице», напомиње премијер.

Каже да је обавеза Србије због жртава, силованих жена, убијених људи, људи бачених у реку да наставимо своју борбу.

Конференцији за новинаре присуствују и министарка правде Нела Кубуровић и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Истражно веће Апелационог суда у Колмару одбило је данас захтев Србије за изручење Рамуша Харадинаја и укинуло му меру забране напуштања Француске.

Увреда на рачун Срба из Француске: «Разговор са Србима смањује ваш очекивани животни век на 15 минута»

Тагови: ; ; ; ; ;