На конференцији коју је одржао премијер Александар Вучић поводом пуштања Рамуша Харадинаја од стране Француске изјавио је да је Влада Србије донела одлуку да уручи протестну ноту Француској, да повуче српског амбасадора из Париза у Београд и у поподневним часовима имаће разговор са руским министром спољних послова, Сергејем Лавровим. Ово је највиши могући дипломатски протест једне државе према другој пре отпуштања француског амбасадора у Београду од стране Србије.

Вучић је на конференцији изнео и доказе о Харадинајевим злочинима. Читао је сведочења сведока који су видели убијања Срба и силовања Српкиња од вађења очију до сечења глава. У врло оштром наступу, Вучић је изјавио да неће као представник мале земље ћутати и пред једном силом каква је Француска. За сада Србија неће прекидати дипломатске односе са Француском, јер је ово највиши степен протеста Србије пред отпуштање француског амбасадора из Београда.

Поред тога, изнео је да је пре девет дана одржан састанак Шефкета Муслиуа са лидерима ОВКБМП из села Осларе, Несланце и Кончуљ са другим Албанцима где су разматране мере које треба да се предузму у наредном периоду како би се изазвали сукоби и повећале тензије између Срба и Албанаца. Последње изјаве албанских представника томе иду у прилог. Вучић се осврнуо и на изјаве Муслинуа из Бујановца рекавши да ниједан Србин до сада није повређен и да српски органи раде посао у интересу Србије, што значи да је црвена линија за Србију у том случају могући сукоб и напади на Србе.

Како би у овом случају требало да се понаша патриотска десница? Она мора имати оштар став и вршити притисак са националних позиција како би власт доносила одлуке у корист наионалног интереса, а са друге стране, у тренуцима када непријатељ напада национални интерес Србије, све патриотске и родољубиве снаге морају стати уз своју државу и народ, бити му на услузи и оштро одговорити на сваки могући удар на Србе. Последњи догађаји показују да је Србија пред могућим сукобима и да, са једне стране, мора да одржи мир и стабилност, али до одређене границе самопонижавања, а са друге стране, да одговори на што могући оштрији начин који неће довести у питање њен национални интерес

Нека нам Хрвати, Муслимани и Албанци буду пример. Између себе они ће се сукобљавати по разним политичким питањима, али када је у питању општи национални интерес између њих нема никаквих подела и наступају апсолутно заједно против спољних непријатеља. Срби морају научити да наступају на тај начин. Реакцију Србије на пуштање Харадинаја могли смо окарактерисати као умерено оштру до црвене линије неизазивања великих нестабилности којима бисмо сами били окарактерисани као „реметилачки фактор“ чему Запад тежи последња два века па и данас.
Ненад Узелац

Француска ослободила Рамуша Харадинаја

Тагови: ; ; ; ;