Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић је затражио од Владе Србије да обезбеди извршење решења повереника којим је Вишем јавном тужилаштву у Београду наложено да новинарки портала „Tango Six“ омогући увид у списе из предистражног поступка у случају пада хеликоптера Војске Србије у марту 2015 године, када је погинуло седморо људи, укључујући једну бебу.

Повереник у саопштењу упозорава да поступање тужилаштва представља вишеструко грубо кршење закона и вређање права јавности.

„Право је тужиоца да одлучи о томе да ли ће или неће предузимати гоњење за неко кривично дело али је, будући да одлуку доноси у оквиру јавне функције, његова обавеза да разлоге на којима се таква одлука заснива учини доступним јавности. Тужилаштво би морало бити свесно да неизвршавањем те обавезе, у конкретном случају, осим што крши закон и врши кажњиве прекршаје, додатно потхрањује у јавности присутне сумње у самосталност, исправност и законитост његовог деловања“, наведено је у саопштењу.

Новинарка портала „Tango Six“ је, након што јој није омогућен увид у списе предистражног поступка у случају хеликоптер, затражила од повереника да приступи поступку административног извршења.

Повереник је најпре тужилаштву предочио новчано кажњавање, а потом изрекао две новчане казне у укупном износу од 200 000 динара. Међутим, до данас тужилаштво није поступило по налогу из решења, па је повереник предузео последњу законом предвиђену меру и обратио се Влади.

„Независно од чињенице да досадашња пракса Владе указује на то да она неће извршити своју законску обавезу, повереник ће доследно примењивати мере које закон предвиђа и чија је примена његово право и обавеза“, пише у саопштењу повереника.

Наиме, јавност има право на информације о раду свих органа власти, укључујући информације о одлукама које ти органи доносе на основу дискреционих овлашћења. После 15 месеци трајања преткривичног поступка, Више јавно тужилаштво је саопштило да неће бити кривичног поступка у предмету хеликоптер.

За увид у списе, које је потписао виши јавни тужилац, заинтересоване су две истраживачке екипе новинара „Tango Six“ и „Инсајдер“.

Тужилаштво је одбило њихове захтеве за приступ информацијама, па су они поднели жалбе Поверенику. Повереник је нашао да су жалбе основане и донео решења којима је наложио Тужилаштву да тражиоцима стави на располагање тражене информације. Ипак, иако је било дужно да поступи по решењима повереника, тужилаштво то није учинило.

„Уместо тога, обавестило га је да је ставило предлог Републичком јавном тужилаштву да поднесе тужбе ради поништаја решења Повереника и да је поступање по налогу из решења Повереника беспредметно“, наведено је у саопштењу, јавља Бета, а преносе fakti.rs.

По оцени Повереника, тврдња да је извршење решења беспредметно је без икаквог основа у закону.

„Чак и да је Републичко јавно тужилаштво поднело тужбу, то по закону, само по себи не би повлачило одлагање извршења решења. Одлагање је, до окончања поступка по тужби, посебном одлуком могао да нареди једино суд. Тужилаштво, у року у коме је то уопште могуће, није поднело тужбу за поништај решења Повереника, али чак ни након тога није поступило по налогу који је по закону за њега обавезујући“, наведено је у саопштењу.

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ;