Војни Врх Русије је отворено осумњичио САД да праве глобални систем противракетне одбране са нападачким амбицијама, да би помоћу њега могле да прве изведу нуклеарни напад, који би за нападнутог био фатално дуго скривен.

Прво је Генералштаб Оружаних снага Русије саопштио да су САД земља која је у стању да се одлучи на изненадни ракетно-нуклеарни напад на Русију и да на то упућује дислокација америчких база ПРО у Европи и примицање ратних бродова руској државној територији.

„Размештаје америчке ПРО на истоку Старог континента и дислокација противракетних бродова упућује на закључак да САД праве моћну скривену компоненту за могући ракетно-нуклеарни удар. Међутим, повећавање потенцијала америчке ПРО подстаћиће трку у наоружавању и принудити друге земље да прдузимају парирајуће мере. Утолико пре што амерички систем ПРО ремети паритет у стратешком нуклеарном наоружању”, рекао је на Московској конференцији о међународној безбедности Први заменик начелника Главне оперативне управе Генералштаба РФ генерал Виктор Познихир.

Он је изнео податке руског војног врха који откривају да су САД за последњих петнаест година на ПРО потрошиле 130 милијари долара и да планирају да у наредних пет потроше додатних 55 милијарди. То значи да ће САД до 2022 године имати више антиракета него што Русија има укупно борбенх блокова на интерконтиненталним балистичким ракетама.

„Такав број борбених средстава ПРО представља озбиљну опасност за потенцијал Русије за обуздавање. С обзиром на то да Иран и Северна Кореја немају више од десет балистичких ракета средњег домета, јасно је да арсенал Пентагона знатно надмашује реални ниво опасности. Русија ће, због свега, бити принуђена да усаршава своје стратешке нуклеарне снаге за гарантовано пробијање система ПРО других земаља. Москва не може дозволити да њене балистичке ракете и борбени блокови буду пресретани”, рекао је генерал.

Према подацима које је изнео Познихир, ватрена средсрва америчке ПРО укључују око 30 антиракета типа Ground-based Midcourse Defense, 130 зенитних диригованих ракета RIM-161 Standard Missile 3, 150 антиракета система THAAD постављених на територији САД и у оквиру европског и азијско-пацифичког сегмента ПРО. Такође, америчка ПРО подстиче размештање оружја у космосу и разара међународни систем безбедности.

По његовој процени, посебно је опасно то што глобална ПРО у Вашингтону ствара илузију да САД могу некажњено да прве изненадно примене стратешко нуклеарно оружје, а саме се сакрити иза своје ПРО

Коментаришући наступ генерала Познихира, заменик председника комитета горњег дома руског Парламента за одбрану Франц Клинцевич је оценио да су његове речи упозорење САД да немају Русију чиме да изненаде и да је ситуација под контролом.

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ;