На конференцији за новинаре Агим Нухиу је рекао да ће одобрење да поднесе оставку затражити од лидера своје партије — ДУИ, Аљија Ахметија — и да ће обезбедити услове за миран трансфер власти. Он је осудио синоћне немире у Собрању и истакао да део структура МУП-а није обавио посао и да ће за то морати да сносе одговорност.

Посебно је указао да се то односи на директора Бироа за јавну безбедност Митка Чавкова (кадар ВМРО-ДПМНЕ), који је надлежан за униформисане полицајце и који је руководио Оперативним штабом МУП-а.

Током упада присталица ВМРО-ДПМНЕ у Собрање Македоније синоћ било је видљиво да се део полицајаца према њима односи са симпатијама, а насилни демонстранти су пропуштани и у део згреде где су се налазили посланици СДСМ-а и албанских странака.

Према речима Нухиуа, Чавков га је дуго након почетка нереда избегавао и до 20.00 сати није био доступан.

Оперативни штаб на чије је чело био постављен Чавков требало је да буде спреман да се избори са свим могућим сценаријима, али је Чавков био недоступам током дешавања у Собрању, рекао је Нухију.

«Желим да истакнем да је, нажалост, очигледно да у структурама МУП-а политички утицај има велику улогу. Део запослених уместо да поштује законе и извршава обавезе, поступа по наредбама политичких центара», рекао је министар.

Нухиу је додао да то мора да буде санкционисано и истакао да је укључена Унутрашња контрола и да ће бити тражена одговорност свих који нису поступили по закону, укључујући и све из Оперативног штаба.

Нереди су почели јуче када је парламентарна већина коју је Зоран Заев, лидер СВСМ-а, направио договором с албанским партијама изабрала председника Собрања, а демонстранти, углавном противници такозваног Тиранског споразума, провалили у Собрање.

Представници међународне заједнице су апеловали на све стране да смире страсти и проблеме реше преговорима, а председник Македоније Ђорђе Иванов позвао све председнике парламентарних партија на консултације.

 

Извор: Бета

Тагови: ; ; ; ;