Ослобађање лидера косовских екстремиста и бившег косовског премијера Рамуша Харадинаја у Француској представља манифестацију двоструких стандарда, наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова.


У саопштењу пише да је на иницијативу српске стране одржан телефонски разговор министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова и председника Владе Србије Александра Вучића. Током састанка потврђена је заједничка тежња јачању и развоју стратешког партнерства између Русије и Србије и блиској сарадњи у реализацији заједничких пројеката.

„Лавров је нагласио да Русија дели дубоку забринутост Србије у вези са јасно исполитизованом одлуком француског суда, који је 27. априла објавио да пушта из притвора злогласног лидера косовских екстремиста Рамуша Харадинаја, чиме је игнорисан захтев Београда упућен преко Интерпола. Верујемо да сви косовски политичари који су учествовали у ратним злочинима треба да буду кажњени, без обзира на позиције на којима се сада налазе“, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Министарства спољних послова Русије.

Двоструки стандарди које је показао Париз представљају очигледно попуштање пред све агресивнијом политиком реализације пројекта „Велике Албаније“, који би могао да уништи крхку стабилност и представља рецидив крвавог сукоба на Балкану.

Истражно веће Апелационог суда у Колмару одбило је данас захтев Србије за изручење Рамуша Харадинаја, којег Српско тужилаштво терети за ратне злочине на Косову и Метохији 1998. и 1999, и укинуло му меру забране напуштања територије Француске. Тим поводом, заказана је хитна седница Владе Србије.

Тагови: ; ;