Уколико не ради линк, гледајте пренос ОВДЕ

У црногорском граду Цетињу Парламент (без опозиције, која се бојкотује заседање) гласа о приступању земље у НАТО.

Грађани протестују против могућег уласка у непријатељски војни савез и против одлуке власти да се направи историјски избор без поштовања воље народа који би се видео на слободном референдуму.
Окупљенима се обратио Момир Булатовић председник Црне Горе од 1990. до 1998. и председник Савезне владе од 1998. до 2000:

Булатовић: Одлучују они којима је Његош геноцидан писац:
Бивши председник Црне Горе Момир Булатовић казао је да се на овај дан осећа пониженим јер у његово име доносе одлуке они који би да се створи Велика Албанија, којима је Црна Гора иностранство, а Његош геноцидни писац.

„Осећам се пониженим јер у моје име одлуке доноси неко други. Ово што се дешава је победа силе и лажи. Таквих победа је било, али нису биле дугога даха“, рекао је Булатовић, истичући да не смемо дозволити да иста „поцепа Црну Гору“.

Он је подсетио да више опозиционих структура верује да ће у Црној Гори, по доласку НАТО-а, нестати корупције.

„СДП, УРА и Демократе да не верују да ће доласком НАТО-а овдје престати корупција. У НАТО се корупција одомаћила“, закључио је Булатовић, додајући да је НАТО „тренирао строгоћу над СРЈ“.

„НАТО је тренирао строгоћу над СРЈ, убио хиљаде људи. Ми смо још и јефтино и добро прошли, послије тога дошли су Авганистан и Ирак“, казао је Булатовић.

Марко Милачић из Покрета за неутралност, поручио је (Милу) Ђуакновићу да „има тамо у затвору место за Вас господине“ и позвао полицију да раде свој посао.

Гојко Раичевић испред покрета Не у рат — Не у НАТО.
Председник Уније за неутралност Гојко Раичевић истакао је да знамо да Мурино и достојанствена скупштина народних представника није вашариште, као што је то недавно казао председник Душко Марковић, као што знамо да је ово место где су „премијер и његов шеф и мали људи без имена и презимена заиста, не вашариште већ јефтино пазариште – додуше са скупом робом, где они беспрезимени тргују са нашим образом али и са судбином наше и њихове деце“, преноси ИН4С.

„Испоставља се да баш данас на петак, који је пазарни дан на Цетињу, када људи из околних села на цетињску пијацу доносе своје домаће производе, они су изложили образ Црне Горе данас на продају. Заборављају да се макар некад овде знало да се образ не продаје“, нагласио је он.

„Њихове претње су опасне али узалудне. Не примају се. Ако би нас бринуле њихове претње и њихова бројност, онда би седели кућама, као што седе неке наше сестре, нећу рећи наша браћа.“

Ипак, додао је Раичевић, верује да нас воде речи кнеза Лазара пред Бој на Косову који рече: “Ја не одлучујем да ли ћу у бој на основу тога колика ми сила прети, већ колику светињу браним.”

„Ако је тако, онда знамо шта да радимо са окупатором. Ко хоће са нама без страха и калкулација, добродошао је.
Поред свих који су се уротили против нас; НАТО, домаћих издајника, наша спутаност и неодлучност, – ја данас на Цетињу, не могу да изговорим друге ријечи до оне Његошеве:

„Нека буде што бити не може!
Нека буде борба непрестана!“

Црна Гора: Запаљена застава НАТО-а на Цетињу

Председник Радничке партије Јанко Вучинић:
«Лажи су да је НАТО гарант мира и стабилности. Ми не верујемо њима већ својим очима. Сведоци смо шта су урадили Југославији. Није Црној Гори место у НАТО-у. Мило је сада предаје НАТО-у да овде граде војне базе, али ми ћемо то спречити. Ово што се дешава данас у овом Сабору неће обавезивати црногорски народ јер ово није воља народа. Може се признати само одлука на слободном и поштеном референдуму. Увлачење у НАТО ће само поделити већ подељено друштво. Зато Не у рат-Не у НАТО.

На скупу су данс и људи који су ратовали деведесетих из удружења бораца:
«Данас парламент доноси одлуку коју је већ донео у Бриселу. Како ће се данас осећати мајке које су изгубиле своје синове у рату? Колико је неодговорна ова власт рећи ћу вам у пар речи. Они су уништили одбрану земље, Хрвати нам траже један од два брода, продали су наоружање.»

Предраг Булатовић:
«Одлука парламента је за нас необавезујућа, односно привремена јер ће донети 42 нелегитимна посланика, а поништиће је 41 легитимних из ДФ-а. ДФ се залаже за мир, стабилност и смену власти. И морамо да као најјачи опозициони фактор позовемо све на демократске протесте и тражимо да се одрже нови парламентарни избори, јер они 16. октобра нису били демократски и одржано су у сенци измишљеног пуча. Грађани, након овога данас, сви сложно на демократске протесте.

Бранко Радуловић:
«Црна Гора никад није била на продаји, и неће ни сада. Наша земља неће бити НАТО база, наша деца се неће борити за туђе интересе. Нема нам друге! Идемо на протесте! Живели, идемо у Подгорицу на протесте!

Страхиња Булајић:
«Зар су највеће вредности светске цивилизације оличене у Сирији, Либији, Ираку, Р. Српској, Космету?! Пре два дана, скуптштина је донела одређене одлуке и ја вас молим у име председнишва ДФ-а за стрпљење. Ово је највећа издаја у историји Црне Горе!»

Милан Кнежевић:
«Пре два минута је у овој згради отпочела нова НАТО агресијана Црну Гору. Потписаће акт капитулације! Данас је овде већинска Црна Гора која се сећа и подноси рачуне Св. Петру Цетињском и Његошу! Ослободићемо опет Црну Гору. Позивамо све из опозиције да нам се придруже, позивамо на протесте за нове парламентарне изборе!»

Он је оптужио полицију да није дозволила “аутобусима са слободним људима да дођу на Цетиње”.

Небојша Медојевић:
«Многи су изазови пред нама. Је ли ово Црна Гора? Проћи ће и ова издаја овде. Ова власт не верује да сте ви грађани довољно зрели да донесете одлуку да ли ЦГ треба бити чланица НАТО или не. А наши велики владари су се увек позивали на народ. Тешко тој држави чији се председник плаши воље народа. ДФ зна једну истину — нема опоравка економије ако држава ЦГ није правна држава, демократска. Позивам све колеге из опозиције да дођете на суочавање са историјом. Сви на улице! За слободну Црну Гору, за референдум, за ЦГ од које се наши потомци неће стидети. Живела слободна ЦГ, сви народи у Црног Гори! Нема предаје!

Андрија Мандић:
«Ми не пристајемо на капитулацију коју данас потписујете. У скупштини су они који су издали све што се могло издати, а све то да би се лично обогатили.»

 

Велике полицијске снаге присутне су око Цетиња и у самом граду, сведочи за Спутњик Марко Вешовић, новинар подгоричког листа „Дан“.

Медији извјештавају да је ситуација на Цетињу напета, а Вешовић подсјећа да је локална самоуправа практично увела неко полуванредно стање.

„Протестни скуп ће бити сниман, то је полиција званично најавила. Постојала су и нека саопштења локалне самоуправе практично о неком полуванредном стању, у смислу да неће радити ресторани, да ће бити затворени вртићи, школе, тај ужи централни део града да ће бити практично блокиран“, казао је он за Спутњик.

Oрганизатори су позвали полицију да ради свој посао и да не дозволе ситне инциденте.

 

Тагови: ; ;