Председник Македоније Ђорђе Иванов је објавио да и даље сматра да је, за проналажење решења за ситуацију у земљи, потребан сусрет лидера парламентарних странака. Он сматра да тај сусрет треба да се одржи у његовом кабинету и да је спреман да, зарад тог састанка, одложи све своје обавезе планиране за наредних неколико дана. Он је отворен за дијалог уз услов да се поштује правни поредак Републике Македоније.

С друге стране, Зоран Заев је јасно ставио до знања да није спреман да се одазове позиву Иванова.

То би значило да Председник Македоније, иако је последњих дана под нарастајућим спољним притиском, нема намеру да попусти, али на уступке није спремна ни иницијатива „За заједничку Македонију” која је протеклих 60 дана изводила на десетине хиљада Македонаца на мирне протесте.

„Неки погрешно мисле да ћемо одустати. Нећемо! Такви певају химну туђе државе у Собрању и крше његов пословник. Оно што се догодило јуче, то је био покушај државног преврата. Један страни амбасадор је јуче три пута посетио посланике који су у то били укључени и охрабривао их је да изврше преврат”, рекао је Борис Дамовски, један од лидера покрета, додајући да нема одустајања од захтева да се криза у земљи реши на новим ванредним изборима.

„Суверенитет припада народу и он треба да реши ко ће да формира нову владу”, закључио је Дамовски.

Он није именовао тог страног амбасадора, али је у Скопљу јавна тајна да је реч о амбасадору САД Џесу Бејлију.

Ката

 

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;