Државни и војни врх у Дамаску страхују да ће амерички, британски и јордански командоси бити убачени на југ Сирије под изговором да ће им задатак бити да се боре против терориста, рекли су за „Известия“ у сиријским безбедносним структурама.

Они сматрају да Вашингтон жели да буде војно присутан у стратешки важној јужној приграничној зони и да раздвоји Сирију од Голанске висоравни коју под окупацијом држи Израел. По процени Дамаска, до упада на сиријску територију ће доћи у области Дера, коју тренутно контролише коалиција побуњеника „Јужни фронт“ и која се граничи са Јорданом.

Директор московског Института за регионалне проблеме Дмитриј Журављев сматра да ће упад америчких, британских и јорданских командоса бити искључиво у функцији борбе против Владе у Дамаску.

«Удари, које су САД нанеле по сиријском аеродрому, су показали да је за Вашингтон главни проблем и даље Председник Сирије Башар ел Асад. Зато је САД потребно да на југу Сирије себи обезбеде војно присуство. То ће бити најава отварања још једног фронта јер Турска већ има свој на северу Сирије. То ће, нема сумње, додатно охрабрити сиријску наоружану опозицију“, каже Журављев.

Сиријски бригадни генерал у резерви Али Максуд је убеђен да САД желе да заштите Израел упадом у област Дера.

«Могуће да им је у плану стварање тампон-зоне која би одвојила Сирију од окупиране Голанске висоравни. Вероватно са намером да Дамаск никада не поврати тад окупирани део своје територије. Американце и Британце на Блиском Истоку и у Сирији уопште не занима борба против тероризма», сматра генерал.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;