Одлука Арбитражног суда у Хагу о граници између Хрватске и Словеније за службени Загреб није обавезујућа, став је од ког Хрвати неће да одступе.

„Каква год одлука била, она се Хрватске заиста неће тицати, она је за нас мртво слово на папиру“, рекли су извори упућени у тај случај, а пренела агенција Хина.

Иступањем из арбитраже Хрватска је искористила легитимну меру заштите властитих интереса, а сама одлука за Хрватску нема никакав правни учинак, навели су извори, додајући да у међународном праву не постоји механизам принудног спровођења одлуке.

То значи да се у односима Хрватске и Словеније, по питању спорног дела мора, ништа неће променити. Бродови ће и даље пловити по режиму нешкодљивог проласка, у тим се водама не сме ловити.

Стручњаци су рекли да досадашњи споразум о малограничном саобраћају и сарадњи Хрватске и Словеније сјајно функционише и успешно се регулише на граници.

„Живот ће се наставити као и до сада, а Хрватска ће наставити да надгледа и штити своју територију као што је то чинила и до сада“, додају стручњаци, а преноси Бета.

Из дипломатских извора се дознаје да по питању арбитраже Загреб располаже подршком неких земаља унутар ЕУ, попут Литваније и Пољске које сматрају да је реч о билатералном питању. Такоже су и САД два пута интервенисале како би спречиле словеначко блокирање преговора Загреба и Брисела и словеначки покушај блокаде уласка Хрватске у НАТО.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;