Московска конференција о међународној безбедности је управо завршена. Западни медији нису извештавали са ове конференције иако је реч о значајном скупу.

Између осталих, на скупу је говорио Јевгениј Сатановски, председник руског Института за Блиски Исток. На питање колико је свет близу новом рату, он је одговорио:

«Свету не прети рат. Свет није пред ратом. Свет ратује! Јер, шта раде наше ваздушно-космичке снаге у Сирији? Да ли су тамо да играју кан-кан или већ годину и по уништавају терористе? Уништавају терористе у Сирији и то чине веома успешно. А ко ратује у Мосулу против «исламске државе»? Иранци и ирачке шиитске формације! Они такође уништавају терористе! А чиме се баве Египћани на Синају? Зар и они не ратују против терориста?! Ратује се и у Судану, Конгу, Јемену, Либији.. Свет није ни близу рату, ни далеко од рата. Свет већ ратује! И, ратује за своју будућност».

«Русија мора заустављати терористе што је могуће даље од своје територије ако не жели нови Беслан, нови „Норд-Ост“ или Буђоновск. Зато ратујемо у Сирији и гинемо. Богу хвала, веома мало. А у Сирији је сада више терориста него пре годину и по дана када су се припадници оружаних снага Русије појавили. А више их је јер их врбују по целом свету», рекао је он, а преноси Интермагазин.

Учешће у конференцији су узели Министри одбране, начелници генералштабова, војни и безбедносни експерти. Делегације су послале Кина, Индија, Тајван, Индонезија, Израел, Сингапур, Грчка.. Требало је да дођу и Саудијци, али су, због сиријских генерала, у последњем моменту отказали.

Позив су добиле и делегације НАТО али они углавном нису дошли, изабравши да не буду на месту где се нешто дешава и решава. Због тога се решавало и дешавало без њих. Утисак је да Министарство одбране Русије овом конференцијом почиње да гради свет без Запада и без САД.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ;