Након добијања чланства у НАТО, Црна Гора ће добити «омчу око врата» уместо «кишобрана изнад главе», рекао је председник Одбора за одбрану и безбедност у горњем дому руског парламента Виктор Озеров поводом одлуке црногорских посланика да ратификују споразум о приступању НАТО.

 

«Црногорци су тражили кишобран у Савету безбедности УН уз помоћ НАТО, али изгледа да су добили омчу око врата за своју економију», рекао је Озеров.

Он је додао да је Балкан одувек био «буре барута» у смислу међународне безбедности додајући да, из тог разлога, појављивање још једне земље која је «присиљена» да потроши два одсто свог БДП-а за одбрану неће допринети безбедности на Балкану или уопште у Европи.

Озеров је, међутим, нагласио да је «непобитно право» сваке земље да се придружује другим удружењима, организацијама или блоковима, пренео је ТАС С.

«За разлику од Савета безбедности УН, Русија нема право вета, и у случају Црне Горе, можемо само да жалимо да је њена скупштина усвојила одлуку (о чланству у НАТО)», рекао је Озеров.

Тагови: ;