Заменик Министра спољних послова РФ Генадиј Гатилов је рекао да Русија тежи сарадњи са свима у свету и да не покушава да било кога изолује. Он каже да је званичној Москви утолико чудније што САД оперишу непостојећом изолацијом Русије у УН и то представљају као достигнуће Доналда Трампа.

Гатилов је на овај начин критиковао документ Беле куће који се појавио под насловом „Сто дана безбедности Председника Трампа”, у коме се, између осталог, тврди да је дошло до изолације Русије у УН и да је то достигнуће Трампове администрације и његовој успешној дипломатији са Председником Кине Си Ђинпингом.

„После неколико година неуспешне дипломатије, Доналд Трамп се супротставља земљама које представљају претњу националној безбедности САД”, пише у документу.

На то је реаговао високи функционер кнеске дипломатије задужен за источну Европу и централну Азију Гуј Цунјун и поручио је САД да је то само њихова оцена.

„То је амерички став. Наши односи са Русијом имају веома озбиљан потенцијал. Како год се мењала међународна ситуација, наш курс на развој и продубљивање свестраног партнерства и стратешке координације са Русијом остаће неизмењен”, рекао је Цунјун, додајући да су током марта и априла у Москву долазила четири висока кинеска владина представника и да ће се Си Ђинпинг и Владимир Путин до краја ове године срести још четири пута.

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;