Самит ЕУ забранио је данас свим земљама чланицама да воде директне преговоре са Великом Британијом о условима њеног изласка из ЕУ наводи се у одлуци коју је Самит донео данас током заседања о стратегији преговора са Великом Британијом.

 

 

«Како се не би подривали ставови Европске уније нису дозвољени никакви сепаратни преговори у вези изласка Велике Британије из ЕУ»- наводи се у тексту документа.

 

Осим тога учесници самита су навели да је Велика Британија од почетка требала да регулише са ЕУ услове свог изласка и да се након Брегзита разговара о односима Лондона и Брисела.

 

У документу се наводи да је након Брегзита могуће закључивање трговинског споразума ЕУ и Велике Британије. У документу се наводи да и после Брегзита Велика Британија може остати део јединственог тржишта али под испуњењем свих услова.

 

У тексту декларације се од Лондона тражи да испуни све преузете обавезе, како према евробуџету тако и према осталим финансијским институцијама.

 

У стратегији о преговорима такође се наводи да држављани земаља ЕУ који живе у Великој Британији морају имати гаранцију за дозволу боравишта.

 

У стратегији се наводи да постоји могућност и да преговори пропадну.

 

«ЕУ ће учинити све да оствари конструктиван дијалог у интересу свих страна. Унија ће учинити све да се споразум постигне, међутим могуће је да он пропадне и ми морамо да се носимо са том ситуацијом»- наводи се у документу.

 

«Током преговора ЕУ ће сачувати јединство и дејствовати као јединствена целина у циљу постизања праведног споразума у интересу свих земаља чланица ЕУ и својих грађана»- додаје се у документу.

 

У стратегији се признаје да би Брегзит могао да изазове хаос како у Великој Британији тако и у земљама чланицама остатка Европске уније.

 

«Одлука Велике Британије да напусти ЕУ може да доведе до велике неизвесности делимично у самој Британији а у мањој мери и у земљама чланицама ЕУ»

 

Наводи се да грађани ЕУ који живе у Великој Британији могу изгубити своја права, као и компаније које послују у овој земљи.

 

«Имајући то у виду ми морамо деловати у складу са постепеним приступом, дајући предност уредном изласку Велике Британије из ЕУ. Националне власти и компаније морају предузети све неопходне кораке како би се припремиле за последице Брегзита»- закључује се у документу.

 

У документу се истиче да рок за завршетак преговора мора да буде 29. март 2019. године.

 

Тагови: ;