Специјални известилац УН за људска права Идрис Џазаири, који се бавио проценом негативног дејства једностраних принудних мера према Русији је рекао да су западне земље овим санкцијама у протекле три године изгубиле 100 милијарди долара.

„Земље које су иницирале санкције сваког месеца губе око 3,2 милијарде долара, што значи да су за 36 месеци изгубиле око 100 милијарди долара“, рекао је Џазаири, додајучи да је, према његовом прорачуну, Русија у истом периоду изгубила имеђу 52 и 55 милијарди долара, односно 1% БДП.

Џазаири тврди да је Русије највероватније изгубила и осетно мање новца, с обзиром на чињеницу да су се западне санкције поклопиле са падом цене нафте. Због тога је немогуће извести чисту и коректну рачуницу о томе колики је био негативни ефекат самих санкција.

Он је похвалио државни врх Русије да је у условима санкција и пада цене нафте деловао промишљено и ефикасно и да је успео да смањи инфлацију и обезбеди диверсификацију у националној економији.

Руски премијер Дмитриј Медведев је већ изјавио да Москву уопште не плаше санкције јер је научила како да их искористи за своје добро. За илустрацију је навео националну пољопривреду које је под санкцијама доживела прави процват.

Председник Владимир Путин је пре два дана рекао да притисак Запада на Русију његовој земљи помогао да створи једну сасвим нову привредну грану са добрим развојним шансама.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ;