Пише др Тони Науновски

Уколико се руководство СДСМ не уразуми и не распишу се нови избори, Македонија као држава више неће да постоји. Јавно говоре да ће своју „Владу“ изабрати мимо Устава, без мандата добијеног од Председника Ђорђа Иванова, а то значи и нове министре, директоре итд. То ће бити други и коначни државни удар.

Имаћемо две Владе, легалну и нелегалну, по два министра, по два начелника и директора свуда. Направиће нове печате, нове кључеве од канцеларија ако успеју да уђу у неке од њих. Њихове акте, наредбе и одлуке ће поштовати њихови партијски следбеници, а легалну Владу и легалне министре ћемо слушати ми, обични грађани. То ће бити две Македоније.

Двојство и паралелизам у документима вероватно ће производити насиље међу обичним људима на радним местима, по институцијама, по канцеларијама. На пример, биће изабран нови гувернер Народне банке који ће издати налог да се штампа нови двојезични новац, тај новац ће бити пуштен у платни промет, а ми ћемо плаћати старим, садашњим новцем јер нећемо да га променимо.

Дакле, уђем у продавницу да купим нешто, дам садашњи новац и изађем из продавнице, а ако касирка буде од „њихових“, трчаће за мном и тврдити да нисам уопште платио јер нисам платио њиховим новцем. А ко ће да хапси и суди за то: њихова или наша полиција и судови? За нашу полицију и судове то ће бити легално, а за њихове ће значити да нисам платио.

Још страшније ће бити: ко ће командовати Армијом Републике Македоније и полицијом — њихов министар и начелници или, на пример, директор БЈБ, односно – чије наредбе ће извршавати полицајци?

Неки ће слушати њихове наредбе, а јасно је шта ће то да значи. Још је жалосније што је реално могуће да ће припадници албанске мањине редовно следита њихове наредбе и упутства. Како ће они ући у зграду Владе, када тамо већ постоји Премијер? На силу?! Или ће „владти“ са неког другог места, из другог простора, што би у том случају значило да ћемо и у физичком смислу имати две Владе?

У Собрању је немогуће да се све то изгласа у складу са његовим пословником, законима и Уставом јер ће се посланици супротставити њиховим нелегалним дејствима. Њихову „владу“ ће признати неки из ЕУ и амбасада САД у Македонији, а нашу легалну Русија, Србија и други. Биће изгубљен међународни суверенитет државе која ће постати тотално нефункционална, па је могуће да нам поставе међународог гувернера, као у Босни.

Одавно сам предвиђао ове ствари и развој догађаја, упозоравао сам. Ево и сада, са најбољом намером да се у овом лудилу вратимо рационалности, упозоравам да све ово брзо може да нас гурне у амбис, односно да нас доведе до тога да више немамо државу.

Поред нових избора, начин да се све спречи јесте да Председник Иванов прогласи ванредно/војно стање. Или уставно-правне акте са којима би се добило време са надом да ће се освестити они који имају највећу одговорност за ову историјску трагедију која нам се дешава.

Ката

 

 

 

 

 

Извор fakti.rs

Тагови: ; ; ;