У руском граду Ростов-на-Дону је одржана конференција и телеконференција на тему «Међународни тероризам као последица фашистичке идеологије». Разговарало се о ситуацији у Украјини и Донбасу, на Блиском истоку а, као главни пример из новије историје, било је речи о балканским ратовима који су се водили 90тих година прошлог века.

Видео конференција је приказала независну новинарску истрагу у којој је разобличен мит о наводно извршеном хемијском нападу сиријске војске против цивилног становништва који је, како је познато, послужио као повод САД да нападне јединице сиријске војске.

У другом делу је представљена још једна «експлозивна» земља — Украјина, у којој се доказано гаји фашистичка идеологија. Жртве пропаганде су, пре свега, деца и млади.

У студију и на видео вези су били политичари, јавне личности и правници из Доњецке и Луганске Народне Републике, који су лично потврдили да се примирје у Донбасу није поштовало ни један једини дан.

У контексту говора о међународном тероризму, главни организатор конференције и кооснивач «Међународне уније антифашиста» Љубов Корсакова је подсетила да је у ово време пре 18 година била бомбардована Југославија.

«Тероризам је, у глобалном смислу, за Балкан невероватно блиска тема. Тамо га спроводи већина терориста у Босни и на «Косову»», рекла је она.

На конференцији је приказан и трејлер за филм «Косово — отета светиња» коју је снимила агенција NewsFront и чија је премијера одржана 24 марта ове године.

Говорећи о тој теми, ауторка филма и уредница NewsFront Србија Оксана Сазонова је на примеру Босне и «Косова» закључила да је антисрпска кампања током југословенских ратова у ствари представљала индиректну подршку терористичким снагама против којих се борила српска војска.

ОКСАНА САЗОНОВА: РАТ НА БАЛКАНУ КАО ПРИМЕР ИНДИРЕКТНЕ ПОДРШКЕ ТЕРОРИЗМУ

Представник српске дијаспоре Драган Станојевић је причао о томе како је постао «терориста» за Украјину, упркос чињеници да је пре преврата у Кијеву много тога учинио за српско-украјинске односе.

«Ако је раније тероризам подразумевао одвојене терористичке нападе појединих група, сада је реч о целим организцијама и државама које се баве тероризмом, а ту су и информационе технологије која од сваког нормалног човека могу начинити терористу и обрнуто», рекао је он.

На конференцији је Драган Станојевић прочитао документ са доказима о страшној терористичкој «Ослободилачкој војсци Косова» у јужној српској покрајини.

«Овде су 1992 године, током сукоба у Југославији, начињени први кораци у стварању «исламске државе»», рекао је Русима Станојевић.

Такође, са конференције је упућен позив Црној Гори, одакле је новинар Игор Дамјановић јавио да је Влада Црне Горе гласала за улазак земље у НАТО.

«Људи овде имају негативан став према НАТО. Референдума неће бити јер се Влада боји да пита грађане шта мисле», рекао је Игор.

Након учесника конференције са Балкана, позвани су гости из других европских земаља. Међу њима је био и Крис Роман, новинар из Белгије, који је потврдио да информационе технологије играју кључну улогу у модерном ратовању.

Превела Ката

Тагови: ; ; ; ; ;