Заменик помоћника државног секретара САД Хојт Брајан Ји стигао је у дводневну посету Македонији, а састанке са локалним званичницима ће овог поподнева започети сусретом са лидером ДУИ Алијем Ахметијем, а до вечери Ји ће се састати и са лидерима осталих странака Албанаца у Македонији.

Фото: ZhurnalMK

То је објавио Радио Слободна Европа на македонском језику, позивајући се на изворе из ДУИ и саопштење америчке амбасаде у Скопљу.

Посланици ДУИ су заједно са представницима Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) у Собрању у четвртак увече спорним гласањем изабрали новог председавајућег парламента Талата Джаферија, након чега су присталице ВМРО-ДПМНЕ бившег премијера Николе Груевског упали у Собрање.

Ји је у Скопље стигао дан раније него што је првобитно планирано, а македонској престоници састаће се сутра и са Джаферијем, председником Македоније Ђорђем Ивановим и лидерима ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ Николом Груевским и Зораном Заевим.

Састанак са Джаферијем планиран је у јутарњим сатима.

Македонски председник Ђорђе Иванов наћи ће се на «врућој столици», наводи Дојче веле, а посету заменика помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију назива даном Д за Македонију.

Немачки дружавни радио додаје да састанак Хојт Јија са Джаферијем није изненадење, јер је америчка амбасада у Македонији признала његов избор за председника Собрања непосредно пошто се то догодило.

Министарство унутрашњих послова Македоније саопштило је да је Јединица за насилни криминал СУП Скопље Основном јавном тужилаштву поднела кривичне пријаве против 15 лица у вези са нередима који су се десили у четвртак увече у Собрању, од којих је пет особа већ приведено.

МИА преноси да скопска полиција у сарадњи са тужилаштвом преузима мере и активности на идентификацији и других лица која су учествовала у догађајима од 27. априла.

 

Танјуг/Новости

Тагови: ; ; ; ;