Званични лист севернокорејске владајуће Радничке партије „Родонг Шинмун” оценио је да је слање америчког носача авиона „Ју Ес Ес Карл Винсон” у воде код Корејског полуострва „несмотрена акција ратних манијака с циљем да се изазове изузетно опасан нуклеарни рат”.

Фото Танјуг/АП

Група америчких војних бродова на челу са носачем авиона „Ју Ес Ес Карл Винсон” упловила је у воде надомак Корејског полуострва и почела вежбе с јужнокорејском морнарицом у суботу касно увече, а јужнокорејска морнарица одбила је да прецизира када ће вежбе бити завршене, преноси Ројтерс.

Група америчких бродова је, иначе, управо завршила вежбе са јапанском морнарицом.

Јапански министар одбране Томому Инада је, очигледно показујући солидарност с Вашингтоном, наложио да највећи ратни брод Јапана, „Изумо”, заштити брод америчке морнарице који ће можда допловити како би снабдео носач авиона „Ју-Ес-Ес Карл Винсон”, наводи лист „Асахи”.

Амбасадор Русије у Кини Андреј Денисов изјавио је данас да војним притиском који Вашингтон врши на Северну Кореју САД само провоцирају мере одмазде из Пјонгјанга, преноси Тас.

Денисов је нагласио да се „позиције Русије и Кине о севернокорејском нуклеарном питању скоро поклапају” и да ове две земље сматрају да за то постоји „само политичко и дипломатско решење”.

 

(Танјуг)

Тагови: ;