Десетине хиљада запослених у Црној Гори ради у недостојанственим условима и у понижавајућем је положају, навели су данас представници Уније слободних синдиката и поручили црногорској Влади и релевантним институцијама да хитно решавају проблеме радника.

 

 

Председник Синдиката медија Маријана Цамовић поручила је да Влада Црне Горе, синдикати и послодавци морају много више да ураде да би радници имали достојанствене услове рада и живот достојан човека.

Она је указала да су радници свакодневно суочени са тим да их пословдавци присиљавају да раде на црно, запошљавају на одређено време, да дио зараде добијају на руке, а да им се званично обрачунава и исплаћује минимална зарада.

«Запослени су изложени антисиндикалној дискриминацији. Наше колегинице због трудноће добијају отказ или им је отежано запошљавање. Радницима се ускраћују слободни викенд дани и годишњи одмор», рекла је Цамовићева на протестној шетњи УССЦГ у Подгорици поводом Међународног празника рада.

Она је нагласила да је обавеза свих правих синдиката да традиционалним обиљежавањем Првог маја не дозволе да падне у заборав жртва њихових колега који су борбу за бољу радничку будућност платили својим животом.

«Прије више од 130 година у Чикагу, уједињени и солидарни, радници су се пожртвовано успротивили капиталистичкој похлепи и израбљивању радне снаге захтевајући да им буду омогућене `три осмице`, односно по осам сати рада, приватног живота и одмора», подсјетила је Цамовићева.

Неколико стотина људи прошетало је данас у Подгорици, од Трга независности до зграде Владе, носећи транспаренте «Вратите нам достојанствени рад 8+8+8», «Радничка права нису бизнис баријера, баријера је у вама», «Покажимо одговорност према будућим покољењима», «Стоп ропству», «Хоћемо равноправан и искрен социјални дијалог».

 

 

 

РТРС

Тагови: ;