Индонежанска полиција ухапсила је осморицу мушкараца због тога што су организовали геј прославу у Сурабаји, другом по величини граду у Индонезији, у суботу око поноћи, саопштила је данас полиција.

 

У саопштењу се наводи да је 14 мушкараца било на журци у двема хотелским собама, где су неки гледали порно филмове и вршили «настране сексуалне чинове», преноси данас АФП.

«Ово је први пут да примењујемо закон и хапсимо хомосексуалце у граду», рекао је Шитно Силитонг, шеф детективског одељења полиције у Сурабаји.

Полиција је именованала осморицу мушкараца као осумњичене и прелиминарно их оптужила у складу са строгим индонежанским законом против порнографије.

Двојици од осам ухапшених мушкараца прети казна у трајању до 15 година затвора због организовања геј журке, док су остала шесторица пуштена.

Осим у провинцији Аће, која подржава шеријат, хомосексуалност није противзаконита у Индонезији, која углавном следи кривични закон наслеђен од бившег колонијалног владара Холандије.

Међутим, прошле године су индонежански министри јавно изнели ставове против хомосексуалности, подсећа француска агенција.

Тагови: ; ;