Повлачење српског амбасадора из Француске на консултације и неучествовање три месеца на скуповима у тој земљи је примерена мера којој је Србија показала Француској да се противи и не слаже са одлуком њиховог суда да Рамуш Харадинај буде пуштен на слободу, рекао је министар спољних поднаслова Ивица Дачић.

 

«Србија је земља која поштује себе и наша обавеза према жртвама је да не можемо немо да прихватимо одлуку француског суда», рекао је Дачић новинарима након што је на Новом гробљу положио венац на спомен-обележје Димитрија Туцовића, а поводом 1. маја Међународног дана рада.

Како је навео, образложење француских политичара је било да се не мешају у рад правосуђа, али Дачић каже да то ипак одражава однос француске власти према српским жртвама.

«Могли смо да прекинемо дипломатске односе, да повучемо нашег амбасадора и протерамо њиховог, али ми смо се одлучили за ове мере и мислим да је то било примерено», рекао је Дачић.

Он је додао да Србија мора да сарађује са свим земљама, укључујући и оне које се не односе пријатељски према њој.

Дачић је напоменуо да Француска није морала да ослободи Харадинаја, већ је сама могла да покрене поступак против њега.

Истражно веће Апелационог суда у Колмару одбило је 27. априла захтев Србије за изручење Рамуша Харадинаја, којег српско тужилаштво за ратне злочине на Косову и Метохији 1998. и 1999. и укинуло му меру забране напуштања територије Француске.

Премијерско место није био услов подршке Вучићу

Лидер социјалиста каже да премијерско место није био услов подршке СПС-а, Александру Вучићу на председничким изборима, и да је он лично задовољан функцијом коју данас обавља- министра спољних послова и потпредседника владе.

«То није био наш приоритет и није био разлог зашто смо подржали Александра Вучића», рекао је Дачић.

Дачић је нагласио да је циљ јачање међусобног поверења две странке, СПС-а и СНС, али и јача и већа улога СПС-а у Србији и на политичкој сцени.

Упитан да ли је СПС изгубио идентитет, јер нису имали свог кандидата на председничким изборима, Дачић је казао да су локални избори у Врбасу и Ковину, показали да је СПС остварио добре резултате, чак и боље него на претходним парламентарним изборима.

«Сачували смо свој идентитет јер нисмо подржали кандидата СНС-а, већ смо установили заједничког кандидата владајуће коалиције», нагласио је Дачић.

Он је додао да ће сарадња са СНС бити настављена што ће се видети у новој Влади Србије, када садашњи премијер оде на функцију председника.

«Оно што је најважније за добру сарадњу је висок ниво поверења и заједништва», закључио је лидер социјалиста.

Тагови: ;