Иностране обавештајне службе стоје иза Македонског сценарија.

 

Шта САД планира на Балкану?

Ништа ново у плановима Американаца, увек је иста метода. Кад се негде изазове скандал то се обавезно изводи споља.

Тренутно је Балкан потребан Западу и све снаге су усмерене у том правцу.

Последња експлозивна епидемија у Македонији објаснила је ову тенденцију. Како и зашто се то догодило?

Сценарио је веома прост — кукати за живот и чекати реакцију. Наравно ако посматрамо ситуацију можемо одмах видети да је све режирано. Опозиција оличена у СДСМ (Социјалдемократски савез Македоније) изабрао је етничког Албанца Талата Џаферија за председника парламента. Након тога сам председник парламента изнео је на албанском језику предлоге као што су албанска химна и други што је само довело до тога да упали искру. Етнички конфликти су као што је и познато довољни да се запали искра патриотизма и «угрожености» мањина било где другде.

 

На овој бази изграђен је и читав Македонски сценарио. Даљи развој сценарија може бити изазивање грађанског рата у коме би свакако били неопходни и миротворци. И голим оком је видљиво да иза овога стоје страни посматрачи. Управо у Македонији се већ дуже време говори о финансирању опозиционих странака од стране Запада.

Ситуација је попримила такав обим да је руски шеф дипломатије позвао на немешање у унутрашње ствари земље.

«У овој ситуацији неопходно је наћи решење у оквиру унутармакедонског дијалога у оквиру устава и закона. Неопходно је да се заустави спољни притисак и да се унутрашњим снагама Македоније омогући да определе даљи развој земље».

Министарство унутрашњих послова Македоније окарактерисало је ситуацију као «шпијунску и манипулативну».

Важно је напоменути да је сличан сценарио покушан у у другим земљама региона. Недавно је уочи избора у Бугарској био покушај Турске да утиче на изборни процес и да се уведе турски језик као званични што је довело до озбиљних разговора и да бугарско министарство спољних послова одреагује и протера неке људе као претњу за националну безбедност. Сам Ердоган одбацио је изјаве бугарских званичника.

Ове две ситуације су наравно повезане и може се закључити да је у току покушај дестабилизације Балкана.

 

 

Тагови: ;