На «Фејсбук» страни Марије Шинерт Бињенде, почаснe конзулке пољског Министарства спољних послова, постављена је фотомонтажа председника Европског савета Доналда Туска у униформи нацистичког немачког СС официра.

Конзулка је суспендована, а о даљим корацима ће се одлучити кад се министар спољних послова Витолд Вашчиковски врати у земљу.

Конзулка Пољске Марија Шонерт Бињенда, која је недавно именована за почасног конзула у Акрону у Охају, суспендована је након постављања монтиране фотографије на Фејсбук страници.

Пољска новинска агенција ПАП је јавила да ће се о наредним корацима одлучивати по повратку министра спољних послова Витолда Вашчиковског из посете Аустралији.

Шонерт Бињенда у мејлу, упућеном агенцији АП, тврди да није објавила ту фотографију и да верује да јој је налог хакован јер више не може да му приступи.

«Нисам направила фотографију Доналда Туска као СС-овца. Противим се промовисању СС симбола и идеологија. Противим се коришћењу речи као што су ‘фашизам’ у политичком говору. Противим се поређењу наших политичара са Хитлером», истакла је конзулка.

Супруг Шонерт Бињенде, који је научник и инжењер, члан је владине комисије која поново разматра околности пада авиона у близини Смоленска у Русији када је погинуо председник Пољске Лех Качињски.

АП напомиње да је један од деда Доналда Туска на кратко служио у немачком Вермахту током Другог светског рата, али је касније завршио у концентрационом логору.

Извор РТС

Тагови: ; ;