Делегација сиријске опозиције изјавила је да је Русија предложила стварање зоне смањене напетости и распоређивање на линији раздвајања контингента из држава које не учествују у борбама у земљи.

„Постоје руски предлози који су корисни због своје реалности: о поштовању прекида ватре, стварању зоне смањења напетости и укључивању нових међународних играча у овај договор», рекао је Спутњику члан делегације Фатех Хасун.

„Предлог Русије укључује увођење специјалних снага на линији разграничења између режима и опозиције.Оне ће бити из земаља које не учествују у борбама у Сиирији», предложио је члан делегације.

Он је негативно одговорио на питање да ли ће те земље бити државе-гаранти.

„Снаге за разграничавање ће бити из земаља које не учествују у борбама у Сирији. То значи да је Русија почела акције као гарант политичког процеса и договора који су постигнути са режимом. Ово захтева од међународне заједнице веће учешће у преговорима у Астани. Поштено да кажем, то је добро», рекао је саговорник.

Хасун је додао да за сада нису одређене конкретне земље за стварање контингента.

„Међутим, ускоро ће бити постигнут договор у оквиру радне групе. У случају одобрења нових руских предлога биће створена радна група. Они ће се договорити о земљама које могу ући у овај договор», рекао је члан делегације наоружане опозиције.

Он је изјавио и да снага за разграничење, како се предлаже, бити наоружане лаким оружјем.

Извор Спутњик

Тагови: ; ; ;