Више од  хиљаду тракица Георгијевске ленте је подељено на Тајмс скверу у Њујорку уочи 72. годишњице Дана победе. До 9. маја ће се у америчким градовима дистрибуирати 15 хиљада тракица.

Дељење ленти се у Њујорку одржава по шести пут. У недељу су се на Тајмс скверу, већ традиционалном месту дељења ленти, могле чути песме које величају победе руске војске, као и америчке у Другом светском рату.

Заједно са тракама Њујорчанима и туристима су дељене брошуре на енглеском језику о историји овог симбола и учешћу Совјетског Савеза у борби против нацистичке Немачке.

Стефан, чија је бака по једној линији дошла у Америку из Русије, а бака и дека по другој линији из Кијева и Одесе, Георгијевску ленту је закачио по први пут.

«Ми треба да знамо нашу историју»,  рекао је он.

«Руски народ је својим телима блокирао тенкове и зауставио нацистичко зло у свом походу на Русију. Препоносан сам што стојим овде и на тај начин прослављам победу, додао је Стефан.

Дељење траке Светог Георгија је у САД  биће организовано у неколико градова: Вашингтону, Њујорку, Сан Франциску, Лос Анђелесу, Чикагу, Сијетлу, Орланду, Ст. Петерсбургу, Мајамију, Денверу, Детроиту, Филаделфији и Бостону.

 

Тагови: ; ; ;