ПОДГОРИЦА- Финансијска обавеза Црне Горе према НАТО за потребе чланарине на годишњем нивоу износиће око 450.000 евра, саопштило је црногорско Министарство одбране.

 


То је, како се наводи, 0,027 одсто од укупног заједничког годишњег НАТО буджета и то су једина средства која је Црна Гора у обавези да издвоји за потребе НАТО.

Реагујући на изјаву председника Демократске народне партије (ДНП), Милана Кнежевића, да ће црногорске грађане чланство у НАТО, на годишњем нивоу коштати 70 милиона евра, из ресора Предрага Бошковића су саопштили да је реч о «обмањивању јавности и ширењу дезинформација о НАТО чланству», пренела је РТЦГ.

Из црногорског министарства наводе да садашњи комплетан буджет за одбрану Црне Горе, за 2017. годину, износи 45 милиона евра и да је реч о средствима намењеним за улагање у црногорски систем одбране, односно за запослене у том систему, одржавање опреме и модернизацију.

Реч је, дакле, о износу који ће бити утрошен за потребе одбране Црне Горе, без обзира да ли смо чланица НАТО или не, а никако за учешће у НАТО буджету. НАТО има јасно постављену финансијску формулу која обухвата прецизне и наменске квоте улагања у заједнички систем одбране и безбедности. По тој формули, финансијска обавеза Црне Горе према НАТО за потребе чланарине на годишњем нивоу, износиће око 450.000 евра, односно 0,027 одсто од укупног заједничког годишњег НАТО буджета», наводи министарство.

Бошковић је навео да ће сваког грађанина Црне Горе чланство у НАТО коштати 72 цента на годишњем нивоу.

Тагови: