Нови председник Собрања изабран је легално и легитимно, у складу са Пословником, Уставом и законима, изјавио је данас председник опозиционог СДСМ-а Зоран Заев и најавио да ће наредни корак бити формирање нове реформске владе у Македонији.

Заев је, после разговора у Скопљу са званичником САД Брајаном Хојтом Јијем, рекао да ће македонски председник Ђорђе Иванов донети акт којим ће потврдити да у Собрању постоји парламентарна већина и доделити му мандат за састав нове владе.

„Ту је и програм нове реформске владе који гарантује јединство државе, поштовање Устава, евроатлантске перспективе Македоније, иако је то већ јасно и домаћој и међународној јавности“, рекао је Заев, пренели су македонски медији.

Лидер СДСМ-а је навео да ће нова влада бити спремна да сарађује са опозицијом у интересу будућих реформских процеса.

„Али у овом тренутку је најважније да ВМРО-ДПМНЕ прихвати да је опозиција, како би се зауставиле тензије“, рекао је Заев.

На састанку Јиа и Заева је заједнички осуђено насиље у парламенту, те указано да је сада неопходно обезбедити несметан пренос власти.

После састанака са лидерима парламентарних странака и председником Ђорђем Ивановим, током протекла два дана, Хојт Ји је новинарима испред америчке резиденције рекао да је задовољан конструктивним разговорима које је имао.

Ји је позвао лидере партија и посланике у Собрању да дозволе рад новој парламентарној већини, која треба да предложи нову владу и владин програм. О свему томе, према његовим речима, треба расправљати у Собрању.

Хојт Ји је рекао да је срећан што су интереси и политика Македоније и даље усмерени ка европским интеграцијама, те да је то земља развијене демократије.

Америка, рекао је Ји, осуђује насиље које се догодило у згради парламента прошле недеље и тражи да се одговорни приведу правди.

„Ми позивамо политичке лидере да пронађу решење за излаз из ове ситуације. А то је да парламентарна већина предложи формирање владе“, рекао је функционер америчког Стејт департмента.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ;