Поводом двадесет и шест година од убиства Срба из Задра и масовног уништавања српске имовине у такозваној кристалној ноћи, председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је Тужилаштво Србије за ратне злочине да покрене истрагу против некадашњих задарских челника, полиције овог града и њихових претпостављених.

Линта је саопштио да се данас навршава 26 година од «профашистичког догађаја који је назван задарска кристална ноћ или прогон задарских Срба».

«Наиме, 2. маја 1991. године бесна руља је решила да се обрачуна са Србима и њиховом имовином. Руља је била наоружана моткама и шипкама, а током шетње градом певала је усташке песме и узвикивала усташке пароле, чиме је послала јасну поруку да им је узор злогласна НДХ и зликовац Анте Павелић», навео је Линта.

Он је додао да је током похода употребљена и велика количина експлозива који се у то време налазио једино у поседу полиције, која није ништа учинила да заштити Србе и њихову имовину.

«Тог и следећег дана уништено је 200 српских кућа, викендица, пословних објеката и локала друштвених фирми из Србије. Све то показује да је овај рушилачки поход на српску имовину био добро организован и раније испланиран. Велики број Срба је из страха напустио Задар већ наредног дана», истакао је Линта.

Он каже да је минирање српских кућа и привредних објеката настављено током лета и јесени 1991. године, тако да су и одласци Срба постали све учесталији, а они који су ипак одлучили да остану, били су извођени из кућа или су купљени по улицама и везаних очију одвођени у циглану крај Нина, где су подвргавани мучењу.

«Многи су страдали само зато што су Срби», навео је Линта и додао да су у периоду од 1991. до 1993. године у Задру убијена 34 Србина, од којих 15 цивила, а остали су били припадници ЈНА.

Линта је рекао да је тадашњи шеф Кривичног одјељења Општинског суда у Задру Ђуро Кресовић навео да је у ужем делу Задра током рата порушено 470 кућа у власништву Срба, према информацији коју му је дао покојни члан Комисије за попис срушених кућа Јосип Клобучар.

«Према мишљењима стручњака, толики број срушених кућа могао је једино бити резултат осмишљене државне политике, а не деловања појединаца и група», каже Линта.

Тагови: ; ; ;