Хиљаде Мађара протестовало је централним улицама Будимпеште у знак подршке Европској унији и против онога што нови политички покрет «Моментум» види као пораст руског утицаја. Протест је организовао «Моментум», под слоганом «Припадамо Европи», а на 13. годишњицу уласка Мађарске у ЕУ, преноси Ројтерс.

Мађарски премијер Виктор Орбан, који је раније критиковао Москву променио је став након повратка на власт 2010. године и позвао на трансформацију Мађарске, а Русију и Турску је подвукао као «пример успеха».

«Наступ Виктора Орбана у Европском парламенту у суботу показао је да нису само Мађари уморни од Орбана и његове странке. Он критикује ЕУ, али истовремено потребан нам је европски новац да останемо на површини. Доста нам је тога», рекао је један од учесника протеста који је носио заставу ЕУ.

Мађарска агенција МТИ навела је да су учесници протеста носили транспаренте «Европа, не Москва», «За Мађарску без корупције», «Живимо у лажи» и узвикивали «Европа».

Они су се најпре окупили на Тргу слободе, у центру Будимпеште, где се налази споменик совјетским војницима изгинулим у Другом светском рату, приликом ослобађања Мађарске од нациста.

Портпарол «Моментума» Миклош Хајнал је рекао да на Тргу слободе не треба да буде никаког споменика совјетским војницима, а затим су сви кренули до Трга хероја, носећи заставе Мађарске, ЕУ и тог политичког покрета на почетку колоне.

Како се наводи, са разгласа је интонирана «Оду радости» Лудвига ван Бетовена — химна ЕУ.

 

Извор: РТС

Тагови: ; ;