Новоизабрани председник Собрања Талат Џафери, технички премијер Емил Димитријев и неки од посланика већ се налазе у згради парламента. Иза затворених врата састанак посланика странке ВМРО-ДПМНЕ са председавајућим Трајком Вељаноским. Медији преносе да Џафери није успео да уђе у кабинет Вељаноског, у коме се налазе јединствени печати којима се званично оверавају документа.

Талат Џафери, који је прошлог четвртка гласовима албанских странака и СДСМ-а изабран за председника парламента, што је резултирало нередима у Собрању, данас је преко Архиве упутио захтев генералном секретару да створи услове да почне да обавља своју функцију као председник Собрања, објавио је портал Плусинфо.

Пошто нема кључева кабинета, Џафери не може да пошаље званично писмо македонском председнику Ђорђу Иванову, у коме би га обавестио да је у Собрању обезбеђена парламентарна већина, наводе македонски медији.

Према речима правних експерата, печати који се налазе у кабинету председника парламента Трајка Вељановског непоходни су да би писмо Џаферија добило форму легалног, званичног документа.

Медији под контролом СДСМ-а, како наводи скопски дневник Вечер, објавили су да је Џафери одустао од намере да уђе у кабинет Вељановског и да ће бити у једној од суседних канцеларија.

Истовремено, како јављају неки медији, посланици ВМРО-ДПМНЕ-а, који оспоравају избор посланика Џаферија, окупили су се у кабинету председника Собрања, заједно с председавајућим конститутивне седнице Трајком Вељаноским, који и даље седи на месту председника Собрања, јавља портал Вести.

Посланици су на састанку потврдили став да је покушај избора председника парламента кршењем Правилника и Устава нелегитиман, преноси МИА. Састанку присуствује и Никола Груевски.

Претходно је македонски Телеграф јавио да Талат Џафери, који је најавио да би током дана могао да преузме кључеве Собрања, најављује да ће од данас почети да обавља функцију председника Собрања.

Тај медиј, међутим, наводи да за данас није заказана пленарна седница у парламенту, и да ће Џафери, «осокољен подршком САД, највероватније самоиницијативно доћи по кључеве председничког кабинета».

Да би се и формално извршила примопредаја дужности, потребно је да званично буде потврђено да је Џафери легално изабран за председника Собрања, а то се за сада није догодило.

Сада се чека да се види ко ће сазвати седницу парламента, а могуће је да ће то учинити и Вељаноски и Џафери. По закону и Уставу, Вељаноски је тај који има овлашћење да сазове седницу, али Џафери најављује да ће то сам учинити.

Очекује се буран дан у Собрању, а за после подне су најављени и протести Грађанске иницијативе «За заједничку Македонију».

МИА преноси саопштење СДСМ-а који тражи од председник Собрања Трајка Вељаноског да ослободи кабинет и допусти Џаферију да преузме дужност.

«Талат Џафери је нови председник парламента. То је потврдио и Брајан Хојт Ји, који је рекао да ће САД, ЕУ, НАТО и Берлин сарађивати са Џаферијем. Нови легитимни председник ће такође информисати Ђорђа Иванова да постоји демократска и легитимна већина у парламенту и Иванов је дужан да да мандат за састав владе да лидеру СДСМ-а Зорану Заеву», наводи се у саопштењу СДСМ.

ВМРО-ДПМНЕ у данашњем саопштењу позива СДСМ да уважи глас народа и одбију «Тиранску платформу», која, како кажу, подрива суверенитет земље и да одустану од инсистирања да Џафери постане председник Собрања.

Џафери је јуче у интервјуу за ХРТ рекао и да македонски председник Ђорђе Иванов парламентарној већини мора поверити мандат за састављање владе, а да ће, ако то не буде учинио за 10 дана – починити кривично дело.

Телеграф наводи да је Џафери изнео и један детаљ који ће можда, како се наводи, дати нову димензију процесу формирања Владе. Наиме, на питање да ли Тиранска платформа подрива суверенитет земље, он је рекао да се ту не ради ни о каквој декларацији, већ о договору странака о сарадњи после избора.

У Скопљу је јуче боравио званичник америчког Стејт департмента Брајан Хојт Ји, а лидер албанске странке ДУИ Али Ахмети је после састанка с њим, наводећи да преноси поруку америчког функционера, истакао да Македонија треба да прихвати реалност, а то је избор Џаферија, кога треба да подрже и они који га оспоравају зато што је његов избор обављен на легалан и легитиман начин.

Ји је јуче позвао лидере партија и посланике у Собрању да дозволе рад новој парламентарној већини, која треба да предложи нову Владу и Владин програм.

О свему томе, према његовим речима, треба расправљати у Собрању.

«Жалосно је што политички лидери у Македонији не могу да формирају Владу засновану на резултатима децембарских избора, које међународна заједница сматра кредибилним и исходом који су прихватиле све политичке партије у Македонији», рекао је Ји.

Како је додао, још је жалоснији и забрињавајући инцидент који се догодио у парламенту прошлог четвртка, када су посланици били насилни због избора новог председника парламента.

 

Идентификоване особе које су откључале врата Собрања

У међувремену, МУП је саопштио да су, после прегледања видео материјала безбедносних камера у Собрању, идентификоване особе које су изнутра откључале врате главног улаза зграде парламента, након чега су демонстранти ушли унутра, наводи РСЕ на македонском језику.

Претходно су подигнуте кривичне пријаве против 15 лица осумњичених за учествовање у групи која је спречила службено лице у вршењу службене дужности.
Од те групе, до сада је приведено осам особа које су изведене пред судију.

Петорици је одређен притвор у трајању од осам дана, једном је изречена мере кућног притвора, а остали су под мером надзора.

 

Заев: Без амнестије за Груевског

Лидер СДСМ и парламентарне већине у Македонији Зоран Заев изјавио је да неће бити амнестије за његовог политичког противника, бившег премијера Николу Груевског, који је и председник странке ВМРО-ДПМНЕ.

«Груевски све ово што прави ради да би трговао за амнестију. Амнестије неће бити. Након свега што се чуло у јавности Груевски ће ићи на суд. Биће независни судски систем који ће ценити његову кривицу», рекао Заев у интервјуу за Дојче веле на македонском.

Тагови: ; ; ; ; ; ;