Сутра се навршава 25 године од напада на колону војника ЈНА  у Добровољачкој улици у Сарајеву. 25 година од масакра над голобрадим младићима, од којих је њих 42. своје животе заувек оставило у проклетој Добровољачкој улици.

Проклета улице, ко ли ти је дао то име, када ни по чему ниси ДОБРОвољачка, већ УБИлачка.

Свака стопа твоје калдрме натопљена је крвљу тек стасалих момака, чија је младост заувек прекинута од руке муслиманских фанатика тог 3 маја. У нападу на колону ЈНА поред 42 убијена војника, 71 припадник ЈНА је рањен док је 270 њих заробљено.

 

Дом ЈНА и све касарне у овом граду су биле блокиране од стране муслиманских паравојних формација.

Искључена им је вода, струја, комуникације. Први напад је извршен на Дом ЈНА 2 маја, други далеко крвавији сутрадан, 3 маја када је колона ЈНА која се мирно повлачила  из Сарајева према споразуму и уз гаранцију мировних снага УН, са генералом Луисом Мекензијем на челу, мучки  нападнута.

Безбедност младих војника је наводно гарантовао, тадашњи председавајући Председништва БиХ Алија Изетбеговић, али је то била само варка. Варка мржњом задојених муслимана, да младе војнике ухвате у клопку и убију.

Убиство војника се наставило и након њихове смрти, уценама и отмицама «убијане“ су њихове породице.  Припадници Зелених беретки и других озлоглашених паравојних муслиманских јединица отимали су децу и супруге припадника ЈНА да би их затим размењивали, све у циљу стварања атмосфере страха и панике међу Србима почетком рата у Сарајеву.

 

Правосудне институције БиХ, ни после 25 година нису ништа учиниле да се казне виновници овог крвавог злочина. Ни данас, после 25 година нема одговора на питање : ко је наредио а ко поубијао недужне голобраде младиће?

Можда је земаљска правда слепа и недостижна, али правда божија није.

Памти мој народе!

 

Лола Ђорђевић

 

Тагови: ; ; ;