«Поштовани сународници и српски пријатељи,

9. маја 2017. године на Дан Победе над фашизмом у Србији ће се по други пут одржати шетња „Бесмртног пука“. Учесници манифестације ће поново изаћи на улице Београда са портретима својих ближњих.

На такав начин обновићемо целокупну слику судбина војника, свих који су учествовали у одбрани Отаџбине у Првом и Другом светском рату, као и у одбрани од агресије НАТО на Југославију 1999. године. Позивамо вас да узмете учешће у акцији.

Српска историја је тасно повезана са руском, посебно историја српске борбе у страшним ратовима који су у ХХ веку потресали Европу.
За нас је простор заједничког сећања значајно шири од државних граница. И ово сећање морамо да сачувамо и да предамо потомцима.
„Бесмртни пук“ је способан да постане још један важан симбол наше заједничке историје. Срби, Руси и представници других братских нам народа ће имати могућност да прошетају Београдом у заједничкој колони са портретима својих хероја-бораца за слободу и независност. Заједно смо ратовали и морамо заједно да сачувамо сећање о томе ради нашег пријатељства.

„Бесмртни пук“ Србије ће показати сународницима и читавом свету лица оних који се нису покорили злу, лица оних који су победили фашизам! Позивамо вас да Дан победе заједно дочекамо са својим јунацима у редовима „Бесмртног пука“! Колона се формира у 10.30 часова 9. маја 2017. године на платоу испред Гробља Ослободилаца Београда. У 11.00 — почетак шетње „Бесмртног пука“, који ће проћи преко Вуковог споменика и по Булевару Краља Александра према Народној Скупштини и Старом Двору. Завршетак шетње је планиран у 11.30 часова на платоу испред Старог Двора где ће се присутним укратко обратити организатори манифестације.

Након говора за прославу Дана победе приређен је спектакуларан концерт уз учешће руских и српских уметника. У 18.00 у Руском Дому на адреси Краљице Наталије број 33 предвиђена је премијерна пројекција руског филма „28 панфиловаца“ о подвигу руских војника 1941. године. Улаз је бесплатан. Позивамо све да заједнички прославимо Дан победе над фашизмом!

Љубазно молимо све оне који желе да се придруже да са собом понесу сачуване фотографије својих рођака, учесника Првог светског рата, оних који су се током Другог светског рата борили против фашистичке окупације Југославије, а и оних, који су бранили Југославију током агресије НАТО 1999. године.

Позивамо за учешће свих, без обзира на политичке погледе и страначку припадност. Такође молимо да се уздржите од политичких парола, транспарената и несугласица током шетње у знак сећања и поштовања према нашим Херојима.

Организатори манифестације:
Медија Центар „Руски експрес“
Фондација за очување културно-историјског наслеђа и обнову споменика културе „Свети Александар Невски“
Српско одељење Међународног друштвеног Фонда јединства православних народа
Координациони савет удружења руских сународника
Балканска козачка војска
Српско одељење  мото клуба „Ноћни вукови“

Медијски партнери:
Јавна медијска установа Радио-телевизија Србије
Новинска Агенција Србије „ТАНЈУГ“
Новинска агенција „Спутњик“
Интернет-портал вести „Сеница“

Свечани концерт на платоу Скупштине града 9. мај 2017. год. у 11:45. Учествују:
Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“
Лидија Музалева, заслужна уметница Русије и Ансамбл народне музике Филхармоније из Вологде „Круг сунца“
Мерима Његомир и Хор Руског дома
Људмила Грос Поповић и студенти Факултета музичке уметности
Студенти факултета драмских уметности»

Амбасада Руске Федерације у Србији

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;