Да би се решила криза, украјинске власти ће морати да се договоре око давања аутономије Донбасу. А лидери ЕУ треба да их убеде у то, рекао је познати немачки политолог Александар Рар, коментаришући за «Российскую газету» посету Ангеле Меркел Сочију.

«Она је преузела улогу адвоката у овом сукобу. Ако Мински споразуми пропадну, онда се руши сва њена «источна политика». Тако да украјинско питање за немачку канцеларку није само успутна ствар. Друга је ствар што је решење тог сукоба могуће само у тесној сарадњи руске и украјинске стране. Они који заиста желе да нормализују ситуацију, чекају да Меркелова отпутује у Кијев и да се састане са Порошенком или да у Врховној Ради каже да алтернативе за минске споразуме нема. То значи да Кијев мора да обезбеди Донбасу аутономију унутар Украјине. Ако би се Немачка одлучила за такав корак, то би био мудар потез», рекао је Рар.

«Мислим да је немачка канцеларка, више него било ко други, у стању да разуме руске историјске и стратешке интересе. Она не мора да их признаје, али је неопходно да их буде свесна. Не заборавите да је 2008 године на самиту НАТО у Букурешту Немачка обуставила експанзију НАТО у Грузији и Украјини, на чему је инсистирао Џорџ Буш млађи уз подршку Источне Европе», подсетио је експерт.

Међутим, он сматра да је тренутно немачка канцеларка под великим притиском.

«Са једне стране постоји бојазан да ће је критичари оптужити за прекомерну попустљивост према Москви, а такви ставови су изузетно неповољни за њу, поготово пре избора до којих је преостало мање од шест месеци. Канцеларка не жели да изгуби поене на овом проблему. Са друге стране, политичар каква је Меркелова би морала узети у обзир немачке интересе који леже у нормализацији односа са Русијом», закључио је аналитичар.

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;