Председник Борачке организације /БОРС/ Републике Српске Миломир Савчић оценио је да је данашње окупљање «Зелених беретки» у Добровољачкој улици у Сарајеву чиста провокација.

 

 

Он је подсетио да је код једног броја људи из Републике Српске постојалао неразумевање због одлуке да се не иде у Добровољачку на обележавање страдања припадника ЈНА, али данашње окупљање бивших припадника «Зелених беретки» и такозване Армије БиХ показује у каквим условима би то обележавање протекло.

Коментаришући тврдње некадашњих припадника «Зелених беретки» и такозване Армије БиХ, који су се данас окупили у Добровољачкој улици, да би било «апсурдно причати о 3. мају, а не споменути 2. мај, када је ЈНА показала своје лице» и отворено се, како кажу, ставила на страну непријатеља, те да су припадници ЈНА «отворили ватру по грађанима и борцима који су обезбеђивали пролазак колоне», Савчић је у изјави Срни истакао да се ни после 25 година, ништа није променило у расположењу и односу према Србима и свему што је српско.

Он је констатовао да су апсолутно неистините тврдње припадника «Зелених беретки» да су припадници ЈНА отворили ватру по грађанима и борцима који су обезбеђивали пролазак колоне и да је само шест припадника ЈНА убијено.

«Сукоби у Добровољачкој су почели дан раније, 2. маја зато што су ‘Зелене беретке’ напале екипу ЈНА која је кренула на медицинску евакуацију, односно извлачење рањеног начелника ЈНА из Дома армије, преко пута старе Православне цркве у Сарајеву», рекао је Савчић.

Он је подсетио да су припадници «Зелених беретки» тада убили више припадника ЈНА у два санитетска возила.

«Сутрадан, 3. маја нико од припадника ЈНА није метка испалио, једноставно људи су кренули из Сарајева. Да је ЈНА желела да нападне Сарајево, пре тога би уследила артиљеријска подршка, а све оно што се налази поред пута кретања колоне ЈНА било би сравњено», појашњава Савчић.

Савчић закључује да је ово само лош алиби «Зелених беретки» и припадника такозване Армије РБиХ за злочиначки напад и мучка убиства припадника ЈНА у Добровољачкој.

Одбор Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова донео је одлуку да се обележавање 25 година од злочина у Добровољачкој улици у Сарајеву ове године организује 3. маја само у Миљевићима у Источном Сарајеву, али не и у федералном Сарајеву, и та одлука је, како је објашњено, изнуђена понашањем кантоналних и федералних власти.

Припадници «Зелених беретки», «Патриотске лиге», МУП-а и Територијалне одбране БиХ напали су колону ЈНА у Добровољачкој улици 2. маја 1992. године.

У овом нападу живот су изгубила 42 припадника ЈНА, од којих су 32 били Срби, шесторица Хрвати, двојица Бошњаци и двојица Албанци.

У нападу је заробљено 207 припадника ЈНА, 71 је рањен, а дан касније деветорица заробљених су убијена. Злочин у Доровољачкој још нема судски епилог.

 

 

СРНА

Тагови: ; ;