Америчка војска истражује могућу повреду процедуре пријема у служби запошљавања због информације да се у редовима њихове војске налази војник који се борио у Донбасу на страни снага ДНР  2014. године, преноси агенција Франс Пресс.

Раније је Вашингтон Пост позивајући се на војну евиденцију, објавио да је 29-годишњи Guillaume Cuvelier који има двојно држављанство( Француско и Сједињених Америчких Држава), у јануару започео обуку у америчкој војсци коју је недавно завршио.

Жилијем тренутно служи у пешадијској дивизије на Хавајима, што је потврђено од стране представника дивизијеу кратком разговору.

Жилијем у Ираку

«Команда које је регрутовала  волонтера у америчкој војсци је покренула истрагу да би се утврдило да ли су испуњени одговарајући поступци приликом уписа,» — рекао је представник америчке војске пуковник Пат Сејбер.

Француско-српска јединица Unite Continentale

Према писању медија, Жилијем је рођен и одрастао у Француској, где је имао екстремне десничарске ставове. Према публикацији на друштвеним мрежама,постоји документарни филм о његовом учешћу и његових другова,да се  2014. године борио на страни «про-руских сепаратиста» у источној Украјини. Током  2015. Жилијем је отишао у Ирак, где се борио на страни коалиције а затим се 2016.преселио у САД.

Нама у Србији, Жилијем је јако познат управо због једног од његових сабораца у Донбасу. Наиме Жилијен је у Донбас дошао заједно са Николом Перовићем држављанином Француске српског порекла.

 

 

 

Тагови: ; ; ;