Члан албанске партије ДУИ Талат Џафери званично је преузео функцију председника македонског парламента (Собрања), које је већ изазвало буру у Македонији, с обзиром да је на његовом столу у кабинету усликана албанска застава, преноси македонски «Телефграф».


Како је пренела Нова тв, Џафери је претходно положио заклетву и на тај начин практично преузео дужност председника парламента од свог претходника Трајка Вељаноског. Први саговорник Џаферију био је Самуел Жбогар, представник ЕУ у Скопљу.

Улазак председничке канцеларије Џафери је протумачен као повлачење ВМРО-ДПМНЕ бившег премијера Николе Груевског, јавио је портал МКД.

Позивајући се на незваничне информације, медији преносе да је бивши председник парламента Трајко Вељаноски јуче испразнио кабинет, а да се данас очекује да одлука о избору Џаферија буде објављена у Службеном гласнику.

Очекује се, како се наводи, да након тога Џафери председника Ђорђа Иванова обавести о постојању парламентарне већине, након чега би он требало да додели мандат за формирање нове владе лидеру СДСМ Зорану Заеву.

Тако је свега дан након што Џафери није успео да уђе у кабинет председника парламента Македоније, по свему судећи нови председник Собрања преузео потребне печате за оверу званичних докумената која се потом шаљу председнику републике Ђорђу Иванову. Њима се председник обавештава да је успостављена парламентарна већина.

Именовање се објављује у Службеном гласнику

Парламентарна већина у Собрању Македоније послала је Службеном гласнику писмо, са потписима 67 посланика, да је Талат Џафери изабран за председника парламента.

Избор посланика ДУИ за председника Собрања Џаферија признале су САД, ЕУ, НАТО, Немачка и још неке европске земље, а поздавила је и Турска, док Русија сматра да је нелегитиман.

Из Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) који предводи парламентарну коалицију речено је да скупштинске службе треба прво да одраде потребне процедуре да би Џафери могао да упути писмо председнику Дјорђу Иванову и обавести га да Зоран Заев, односно коалиција СДСМ и три албанске партије има већину у парламенту.

Након тога, Иванов има рок од десет дана да кандидату те коалиције за премијера Заеву да мандат са састав нове владе.

Тагови: ; ;