Пише Оксана Сазонова, уредница NewsFront Србија

Данас је радни дан почео изненађењем. Пријатним или не, не може се докучити. О мени, мојим колегама и бројним саговорницима наше информативне агенције су писали водећи црногорски медији.

Оригинални чланак смо пронашли на сајту CDM (Café delMontenegro), мада је он освануо и у другим издањима, чак и на насловним странама!

Укратко, реч је о директору Балканског савеза руских организација Венијамину Стриги, који већ дуго година живи и ради у Црној Гори, уједно се бавећи и друштвеним делатностима. Сврха текста је, чини се, да покаже да једна веома мала група људи има огроман утицај на збивања у Црној Гори, на анти-НАТО протесте у земљи и целокупан политички живот. Као доказ су изнете слике са ФБ профила Венијамина Стриге и неколико јавних активности.

Као пример «контакта са медијима» је изнет интервју за NewsFront у коме је наш саговорник са лица места говорио о ситуацији у Црној Гори. Али, кривити медиј због урађеног интервјуа је отрцано, па су покушали да развију тему.

Био гост портала NewsFront Србија и новинарке Оксане Сезонове која је, након одрађене мисије на Криму, пребачена заједно са екипом у Србију како би ојачала руски утицај и била значајна карика у анти-НАТО пропаганди у Црној Гори и Србији. Поред Оксане и Стриге, на слици се могу видети и новинарка Српске ТВ из Црне Горе и познати заговорник анти-НАТО пропаганде у ЦГ Љубица Гојковић, као и “Ноћни вукови”, чувена патриотска организација моториста Владимира Путина.

Искрено, забавно је постало од «након одрађене мисије на Криму је почела да ради за NewsFront». Да ли то значи да су црногорске колеге заинтересоване за запошљавање у Русији? Могу да се распитам.

Моје путовање у Србију и Црну Гору је, у ствари, било на волонтерској бази и могуће захваљујући личним пријатељствима, који су у чланку сврстани у «мој тим». Фотографија са колегиницом Љубицом Гојковић је пратила скроман интервју у трајању од читавих пола сата. Сусрет са српским «Ноћним вуковима» у једном кафићу у Београду, након конференције у Руском дому, је био посвећен ходочашћу моториста по православним светињама и, описати га као врхунац наше антицрногорске акције, је једноставно смешно.

Толика велика имена су у вези са «Ноћним вуковима» (а са њима су, како наглашавају видели само мене): «Војници петог царства» Александар Дугин, Леонид Решетњиков, Никита Бондарев, Сергеј Железњак, Виктор Колбановски из Русије. Посланици Андрија Мандић и Милан Кнежевић, активисти и новинари Марко Милачић, Гојко Раичевић и Игор Дамјановић из Црне Горе. Њих су «заборавили» у чланку, због чега ће ми бити непријатно пред тако угледним људима.

Дакле, данас се Црна Гора придружила интересантним групама. Прву непријатност сам доживела од украјинских медија (прво од «Миротворца» због чланка о боравку у Ораховцу, када су «руски терористи пропагандисти ухапшени на «Косову»»), затим од албанских медија на Космету, којима се није допала моја формулација на друштвеним мрежама о повратку у централну Србију (а не са «Косова» у Србију). Све то је мало тужно, не због могућих личних проблема, већ због тренутне ситуације у Црној Гори, према којој се лично односим са љубављу, знајући да исти топли однос према нама гаји већина њених грађана.

При том је у Црној Гори евидентно присуство страних западних медија и структура у вези са информацијама (и не само тога), јаке НАТО пропаганде, коју нико не испитује нити трага за њиховим фотографијама на ФБ, и водећих политичких личности које шире антируску хистерију. Због тога и јесам изненађена када видим да портал NewsFront Србија, релативно мали у односу на тај исти CDM, његова редакција и група руских грађана у Црној Гори представљају опасност.

Шта да мислим о томе? Да Подгорица на силу тражи некога да буде «крив» за постојеће анти-НАТО расположење у земљи, које није убила досадашња пропаганда? Много је лакше доћи до страшних «руских шпијуна» него имати на уму да је у ствари, чак и у сећању младе генерације, још увек живо НАТО бомбардовање Југославије — Србије и Црне Горе. Јачу кампању против НАТО је тешко замислити. И лакше но сагледати објективне последице уласка Црне Горе у НАТО, о чему говори и локална опозиција.

ТРОЈАНСКИ КОЊ И ДВА ЧАМЦА: ЗАШТО ЈЕ ЗА НАТО ТОЛИКО НЕОПХОДНА ЦРНА ГОРА? ОКСАНА САЗОНОВА

У исто време се решава и питање неуспеха, укључујући и финансијски, дугорочне пропаганде. Стигао је Венијамин Стрига, састао се са Оксаном Сазоновом и све је пропало. Проблем је само у једном. Господо, ако су такву машинерију зауставили Стрига, Сазонова и NewsFront –онда вам машинерија и није нека!

Циљ овог текста сада, када је Парламент Црне Горе изгласао улазак земље у НАТО без референдума, није баш јасан. У питању је чиста обмана и застрашивање црногорских грађана без реалних резултата, јер је то питање практично решено. Али клевета колега је пажљиво формулисана као «јасна мисија» и допуњена изврнутим чињеницама, које саме по себи не би имале већи одјек.

Међутим, нешто су и добили. На кратко су прекинули рад српске редакције..да бисмо се слатко насмејали..

Превела Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;